Cofnij

Klopsy z indyka i cukinia

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 15 minuty
Servings 4 -5
Niskoweglowodanowe pulpety z indyka które nie zawodzą

Składniki

  • 500g mielonego mięsa z indyka lub innego drobiowego
  • 100 g cebuli (jedna, średnia)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę (12 g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 250 g cukinii (jedna mniejsza)
  • 1 jajko (mniejsze)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku (lepiej przepieprzone niz nie :) )
  • 3 łyżeczki natki pietruszki, świeżej lub suszonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, do smażenia

Instrukcje 

  • Rozgrzej patelnię z oliwą. Bardzo drobno posiekaną cebulę podsmaż przez około 3 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 2–3 minuty na średnim ogniu, aż całość lekko się zarumieni. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem przełóż do miski i odstaw do przestudzenia.
    W międzyczasie zetrzyj cukinię na grubych oczkach (jezeli cukinia jest wodnista, przełóż ją na sitko i odsącz nadmiar wody) Przełóż do miski z mięsem, dodaj przestudzoną cebulkę z czosnkiem oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Z przygotowanej masy uformuj małe pulpeciki. Smaż je na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż delikatnie się zarumienią (czas smażenia zależy od wielkości klopsików). Przewracaj je ostrożnie. Gotowe :)
Rodzaj: Obiady
Słowo kluczowe: bezglutenowe przepisy, jednogarnkowe, niskoweglowodanowy obiad, przepis na bezglutenowy obiad, przepisy niskoweglowodanowe