Cofnij

Keto sernik doskonały

Servings 10

Składniki

  • 720g twarogu półtustego lub tłustego
  • 250g mascarpone
  • 150g erytrytol
  • 180ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii dobrej jakości bez cukru
  • 4 jajka
  • 1 żółtko

Instrukcje 

  • Piekarnik nagrzać do 140℃, góra-dół. Blaszkę o średnicy 24 cm natłuścić olejem lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki włożyć do blendera kielichowego, zmiksować na średnich obrotach do uzyskania aksamitnej masy, następnie wyłożyć na blaszkę.
  • Piec w 140℃ przez 65-70 min, góra-dół. Sprawdź, czy jest upieczony, dotykając palcem środek ciasta – jeśli masa nie przykleja się do palca, oznacza to, że sernik jest gotowy. Powierzchnia powinna pozostać blada – tak ma być! Schłodzić przez 8 godzin w lodówce – dopiero wtedy sernik osiąga właściwą konsystencję i można go kroić.

Uwagi

W jednym kawałku (1/12):
-Kalorie: 230 kcal
-Białko: 12.7g
-Tłuszcz: 19.3 g
-Węglowodany: 3g
To bardzo sycący i niskowęglowodanowy sernik! 😊
Rodzaj: ciasta i desery, Desery
Słowo kluczowe: ciasta bez cukru, ciasto bezglutenowe, ciasto z niskim indeksem glikemicznym, keto ciasta, lowcarbciasta, sernik bez cukru, sernik bez glutenu, sernik bezglutenowy