W garnku zagotuj wodę, tak żeby przykryła fasolkę. W międzyczasie umyj i odetnij tylko końcówki po jednej stronie fasolki, tę szpiczastą część możesz zostawić. Kiedy woda się już zagotowała, zmniejsz ogień na średni i włóż fasolkę do garnka i gotuj do momentu, kiedy będziesz mógł/mogła przebić fasolkę widelcem. Będziesz czuć lekki opór przed wbiciem, ale później powinien z łatwością przejść. Gotuj 12 minut w zależności, jaką fasolkę lubisz.
Ugotowaną fasolę przecedź i przełóż do miski z kostkami lodu lub wrzuć z powrotem do garnka, w którym się gotowała, i zalej bardzo zimną wodą.
Patelnię rozgrzej, wyłóż mąkę migdałową i masło. Zamieszaj i podsmaż przez około 3 minuty, aż do lekkiego zarumienienia mąki migdałowej. Dodaj odcedzoną fasolkę szparagową, sól i zamieszaj. Podsmaż tak jeszcze przez 4 minuty. Gotowe!