Cofnij

Fasolka szparagowa najlepsza

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty

Składniki

  • 700g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej, najlepiej młodej )
  • 50g mąki migdałowej (łyżki)
  • 45 g masła (3 łyżki)
  • 20g parmezanu tartego (2 łyżki)
  • 1 łyżka soli do gotowania fasolki
  • szczypta soli wędzonej do podania na wierzch (opcjonalnie)

Instrukcje 

  • W garnku zagotuj wodę, tak żeby przykryła fasolkę. W międzyczasie umyj i odetnij tylko końcówki po jednej stronie fasolki, tę szpiczastą część możesz zostawić. Kiedy woda się już zagotowała, zmniejsz ogień na średni i włóż fasolkę do garnka i gotuj do momentu, kiedy będziesz mógł/mogła przebić fasolkę widelcem. Będziesz czuć lekki opór przed wbiciem, ale później powinien z łatwością przejść. Gotuj 12 minut w zależności, jaką fasolkę lubisz.
  • Ugotowaną fasolę przecedź i przełóż do miski z kostkami lodu lub wrzuć z powrotem do garnka, w którym się gotowała, i zalej bardzo zimną wodą.
  • Patelnię rozgrzej, wyłóż mąkę migdałową i masło. Zamieszaj i podsmaż przez około 3 minuty, aż do lekkiego zarumienienia mąki migdałowej. Dodaj odcedzoną fasolkę szparagową, sól i zamieszaj. Podsmaż tak jeszcze przez 4 minuty. Gotowe!

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
 
          Węglowodany (netto): 6.4g, Węglowodany (całkowite): 12.8g, Tłuszcz: 17.1g, Białko: 8.1g,                              Kalorie: 220 kcal,  Błonnik: 6.35g
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bezglutenowe, fasolka szparagowa z bułką tartą, insulinooporość, lowcarb obiad, lowcarb przepis, lowcarb przepisy, niskowęglowodanowe, przepis z niskim indeksem glikemicznym, przepisy dla diabetyka, przepisy lowcarb, przepisy przy Insulinooporności (IO), zdrowe, zdrowy obiad