Cofnij

Chmurkowe ciasto

5 z 1 głos
Servings 8
Lekkie, puszyste, delikatne, słodkie i do tego bez ani grama cukru do tego jest wysokobiałkowe.

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 15ml roztopionego oleju kokosowego
  • 100g jogurtu greckiego
  • 130g mąki migdałowej
  • 70-80g erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sol

Instrukcje 

  • Oddziel żółtka od białka. Żółtka przełóż do jednej miski, a białka do drugiej. Do miski z żółtkami dodaj roztopiony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i jogurt grecki, sok z cytryny. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem na gładką masę.
  • Dodaj wszystkie suche składniki. Wymieszaj wszystko aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na bok.
  • Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 150 °C. Wyłóż tortownicę o średnicy 18 cm lub 20 cm papierem do pieczenia, również boki.
  • Ubij białka. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, do już częściowo ubitych białek dodaj stopniowo erytrytol. Ubijaj dalej, aż białka będą błyszczące i sztywne.
  • Ubitą pianę dodawaj partiami do misy z innymi składnikami. Wmieszaj ją szpatułką, żeby zachować jak najwięcej puszystości.
  • Piecz ciasto 60–70 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, powinien wyjść suchy. Po upieczeniu zostaw ciasto na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij, odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Dużą, głęboką blachę lub naczynie żaroodporne napełnij gorącą wodą. Wstaw do piekarnika, na najniższy poziom badz bezpośrednio na dno piekarnika.

Uwagi

1 kawałek ( 1/8 )
- Kalorie: 140 kcal
- Białko: 6.2 g
- Tłuszcz: 11.7 g
- Węglowodany: 3.2 g, Węglowodany netto: 1.55 g
Słowo kluczowe: bez mąki, bezglutenowe ciasto, ciasto bez cukru, ciasto bez maki, ciasto keto, ciasto lowcarb, fit ciasto, zdrowe ciasto