Lekkie, puszyste, delikatne, słodkie i do tego bez ani grama cukru do tego jest wysokobiałkowe.
Składniki
4duże jajka
15mlroztopionego oleju kokosowego
100g jogurtu greckiego
130gmąki migdałowej
70-80gerytrytolu
1 łyżeczkaekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
½łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sol
Instrukcje
Oddziel żółtka od białka. Żółtka przełóż do jednej miski, a białka do drugiej. Do miski z żółtkami dodaj roztopiony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i jogurt grecki, sok z cytryny. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem na gładką masę.
Dodaj wszystkie suche składniki. Wymieszaj wszystko aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 150 °C. Wyłóż tortownicę o średnicy 18 cm lub 20 cm papierem do pieczenia, również boki.
Ubij białka. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, do już częściowo ubitych białek dodaj stopniowo erytrytol. Ubijaj dalej, aż białka będą błyszczące i sztywne.
Ubitą pianę dodawaj partiami do misy z innymi składnikami. Wmieszaj ją szpatułką, żeby zachować jak najwięcej puszystości.
Piecz ciasto 60–70 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, powinien wyjść suchy. Po upieczeniu zostaw ciasto na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij, odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Dużą, głęboką blachę lub naczynie żaroodporne napełnij gorącą wodą. Wstaw do piekarnika, na najniższy poziom badz bezpośrednio na dno piekarnika.
Uwagi
1 kawałek ( 1/8 )
- Kalorie: 140 kcal
- Białko: 6.2 g
- Tłuszcz: 11.7 g
- Węglowodany: 3.2 g, Węglowodany netto: 1.55 g
Słowo kluczowe: bez mąki, bezglutenowe ciasto, ciasto bez cukru, ciasto bez maki, ciasto keto, ciasto lowcarb, fit ciasto, zdrowe ciasto