Cofnij

Chleb twarogowy

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 55 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Servings 17

Składniki

  • 4 jajka
  • 500g twarogu półtłustego (pokrojonego na kawałki)
  • 170g mąki migdalowej
  • 100g płatkow owsianych
  • 90g mix nasion (siemie lniane, słonecznik, pestki dyni)
  • łyżeczki soli
  • 15g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki łuski babki jajowatej

Instrukcje 

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dól. Przygotuj formę keksową/chlebowa o długości 22 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
  • Do miski lub naczynia miksującego wrzuć: jajka, twaróg, sól, make migdałową płatki owsiane, mix nasion, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżka, chociaż łatwiej pod koniec będzie chlebek uformować dłońmi.
  • Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C.
  • Po tym czasie ostrożnie wyjmij chleb z formy, wstaw go z powrotem do piekarnika i dopiecz przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze. Chleb odstaw do całkowitego ostudzenia. Kroisz dopiero po ostygnięciu dzięki temu łatwo się kroi.

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej kromce (1/17)
-151 kcal
- 11,3 g białka
-7,8 g węglowodanów
-9,2 g tłuszczu
 
W całości:
- 2270 kcal
-169 g białka
-117 g węglowodanów
-138 g tłuszczu
 
Rodzaj: Chleby i wypieki
Słowo kluczowe: bezglutenowe, chleb bez maki, chleb bezglutenowy, chleb niskoweglowodanowy, keto chleb, proteinowy chleb