Pietruszki umyj i obierz, następnie, używając obieraczki typu julienne, zacznij 'obierać pietruszkę' wzdłuż. Postaraj się, żeby obierki (chipsy) były jak najcieńsze. Zostaw twardą środkową część pietruszki – możesz ją użyć do bulionu, lub sałatki jarzynowej. Powstałe chipsy przełóż do miski i polej oliwą bądź innym olejem. Dobrze wmasuj ja w chipsy. NIE sól przed pieczeniem.
Piecz partiami, u mnie dwie, zadbaj o to żeby było trochę przestrzeni pomiędzy, najlepiej ułożyć jedną warstwę, inaczej chipsy nie bedą chrupkie. Piecz w airfryer: 10-153 min, 160℃. Piekarnik: około 30 minut w temperaturze 160℃, koniecznie z termoobiegiem.
WAŻNE! Chipsy zaraz po upieczeniu mogą wydawać się nadal miękkie – nie martw się! Zostaw je na parę minut na blaszce lub w koszyczku airfryera, bo właśnie wtedy dzieje się magia – po chwili stają się chrupkie. Posól i smakuj!