Cofnij

Chipsy mega chrupiące z pietruszki

5 from 1 vote
Czas przygotowania 5 minuty
Łączny czas 15 minuty
Servings 2

Składniki

  • 3 średnie pietruszki (korzen)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
  • sól do posolenia po upieczeniu
  • Opcjonalnie: papryka wędzona, czosnek w proszku, pieprz, oregano, chili

Instrukcje 

  • Pietruszki umyj i obierz, następnie, używając obieraczki typu julienne, zacznij 'obierać pietruszkę' wzdłuż. Postaraj się, żeby obierki (chipsy) były jak najcieńsze. Zostaw twardą środkową część pietruszki – możesz ją użyć do bulionu, lub sałatki jarzynowej. Powstałe chipsy przełóż do miski i polej oliwą bądź innym olejem. Dobrze wmasuj ja w chipsy. NIE sól przed pieczeniem.
  • Piecz partiami, u mnie dwie, zadbaj o to żeby było trochę przestrzeni pomiędzy, najlepiej ułożyć jedną warstwę, inaczej chipsy nie bedą chrupkie. Piecz w airfryer: 10-153 min, 160℃. Piekarnik: około 30 minut w temperaturze 160℃, koniecznie z termoobiegiem.
  • WAŻNE! Chipsy zaraz po upieczeniu mogą wydawać się nadal miękkie – nie martw się! Zostaw je na parę minut na blaszce lub w koszyczku airfryera, bo właśnie wtedy dzieje się magia – po chwili stają się chrupkie. Posól i smakuj!

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
 
Kalorie: 133 kcal
 
Węglowodany: 11.7g
 
Węglowodany (netto): 7.7g
 
Tłuszcz: 8g
 
Błonnik: 4g
 
Białko: 1.3g 
Słowo kluczowe: bezglutenowe, lowcarbchipsy, niskoweglowodanowe przepisy, przepisy dla diabetyka, zdrowe chipsy