Cofnij

Butter chicken z dynią

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Servings 5

Składniki

Marynata do mięsa

  • 800g piersi z kurczaka lub udka z kurczaka bez kości (pierś z kurczaka zawiera więcej białka)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 10 g korzenia świeżego imbiru, startego, można zastąpić suszonym - 1 łyżeczka (ok. 2cm imbiru )
  • 2 ząbki czosnku, startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu/kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ papryczki chili, lub suszona ostra papryka (1/4 lyzeczki) (lepiej zacząć od mniejszej ilości i dodać więcej poźniej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1cm imbiru, startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1 łyżka garam masala (lub więcej do smaku )
  • 1 łyżeczka soli
  • 300g pomidorów krojonych bez skórki - mogą być z puszki
  • 100ml wody
  • 300g dyni piżmowej, pokrojonej w 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 200 g śmietanki min. 30% tłuszczu lub mleka kokosowego

Ryz kalafiorowy:

  • 500g kalafiora, bez liści i łodyg
  • 1 łyżeczka oliwy lub innego tłuszczu do smażenia

Instrukcje 

  • Marynata: Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj, włóż mięso pokrojone w kostkę, wymieszaj i odłóż obok na blacie na godzinę. Jeśli planujesz przygotowanie dania później, to miskę trzymaj w lodówce, im dłużej się marynuje, tym lepiej.
  • Sos: Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub cienkie piórka, a następnie wyłóż na patelnię z masłem klarowanym. Podsmażaj ją na średnim ogniu przez około 5–6 minut, może się lekko zarumienić. Dodaj starty czosnek i imbir oraz przyprawy: 1 płaską łyżkę garam masala, 1 łyżeczkę kolendry i sól. Od razu dodaj również 300 gramów pomidorów krojonych bez skórki oraz wodę, a następnie wymieszaj. Zredukuj moc palnika, aby sos tylko lekko „mrugał” i gotuj bez przykrywki przez około 15 minut. Sos powinien zgęstnieć.
    Cały gorący sos umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Możesz też użyć blendera ręcznego typu „żyrafa”. Patelni nie myj.
  • Smażenie mięsa: Na patelnię po sosie dodaj masło klarowane lub olej kokosowy, wyłóż mięso razem z marynatą i smaż przez kilka minut na rumiano. Smaż mięso na dwie tury, nie smaż go do całkowitego usmażenia, ponieważ „dojdzie” w sosie. Dzięki temu mięso się nie zagotuje, tylko nabierze koloru i smaku.
  • Zmiksowany sos ponownie umieść na patelni, po czym dodaj pokrojoną w kostkę dynię razem z mięsem. Wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj w głębokiej patelni przez około 15 minut, az dynia zmięknie, a kurczak będzie ugotowany. Sos jeszcze zgęstnieje i oblepi mięso. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
  • Ryż kalafiorowy: Kalafiora posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię razem z wybranym tłuszczem lub 3 łyżkami wody. Podsmaż przez około 3/4 minuty na średnim ogniu. Podawaj razem z butter chicken, świeżą kolendrą i podprażonymi orzechami nerkowca. Osobiście lubię dodawać też łyżkę jogurtu do podania.

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji (bez ryżu z kalafiora)
  Kalorie: 502 kcal
Białko: 53g
- Tłuszcze: 27g
- Węglowodany: 10g
- Węglowodany(netto): 7g
- Błonnik: 3g  
 
 
Rodzaj: obiad
Słowo kluczowe: bezglutenowe, curry lowcarb, dieta lowcarb przepisy, keto obiad