Marynata: Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj, włóż mięso pokrojone w kostkę, wymieszaj i odłóż obok na blacie na godzinę. Jeśli planujesz przygotowanie dania później, to miskę trzymaj w lodówce, im dłużej się marynuje, tym lepiej.
Sos: Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub cienkie piórka, a następnie wyłóż na patelnię z masłem klarowanym. Podsmażaj ją na średnim ogniu przez około 5–6 minut, może się lekko zarumienić. Dodaj starty czosnek i imbir oraz przyprawy: 1 płaską łyżkę garam masala, 1 łyżeczkę kolendry i sól. Od razu dodaj również 300 gramów pomidorów krojonych bez skórki oraz wodę, a następnie wymieszaj. Zredukuj moc palnika, aby sos tylko lekko „mrugał” i gotuj bez przykrywki przez około 15 minut. Sos powinien zgęstnieć.Cały gorący sos umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Możesz też użyć blendera ręcznego typu „żyrafa”. Patelni nie myj. Smażenie mięsa: Na patelnię po sosie dodaj masło klarowane lub olej kokosowy, wyłóż mięso razem z marynatą i smaż przez kilka minut na rumiano. Smaż mięso na dwie tury, nie smaż go do całkowitego usmażenia, ponieważ „dojdzie” w sosie. Dzięki temu mięso się nie zagotuje, tylko nabierze koloru i smaku.
Zmiksowany sos ponownie umieść na patelni, po czym dodaj pokrojoną w kostkę dynię razem z mięsem. Wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj w głębokiej patelni przez około 15 minut, az dynia zmięknie, a kurczak będzie ugotowany. Sos jeszcze zgęstnieje i oblepi mięso. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
Ryż kalafiorowy: Kalafiora posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię razem z wybranym tłuszczem lub 3 łyżkami wody. Podsmaż przez około 3/4 minuty na średnim ogniu. Podawaj razem z butter chicken, świeżą kolendrą i podprażonymi orzechami nerkowca. Osobiście lubię dodawać też łyżkę jogurtu do podania.