Cofnij

Składniki

  • 300 g różyczek kalafiora
  • 300 g brukwi lub rzepy, ewentualnie kalarepy
  • jeden ziemniak (ewentualnie)
  • 300 g marchewki (2–3 sztuki)
  • 200 g pietruszki, korzen (1 sztuka)
  • 100 g selera korzeniowego
  • 80 g ogórków kiszonych lub konserwowych (3 sztuki )
  • 70 g cebuli lub białej części pora
  • 80 g małego jabłka
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 3 jajka (M lub L)

Sos:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 4 łyżki octu jabłkowego / winnego (lub zalewy z ogórków)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Instrukcje 

  • Obierz marchewki, pietruszkę, brukiew i selera korzeniowego. Warzywa pokrój na większe kawałki o podobnej wielkości, na razie ugotujesz je w większych kawałkach, a drobniej pokroisz dopiero po ugotowaniu.
  • Umieść je w garnku, zalej wodą, posól jedna łyżka soli, doprowadz do wrzenia na wysokim ogniu nastepnie zmniejsz ogien i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut,
    Porada: najlepiej ugotować na parze (wtedy około 15 minut) zajmie to mniej czasu i więcej składników mineralnych pozostanie w warzywach.
  • W międzyczasie zagotuj wodę na jajka. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż jajka i gotuj 8 minut. Przelej zimną wodą, obierz i pokrój bardzo drobno, przełóż do dużej miski.
  • Do gotujacych się warzyw dodaj różyczki kalafiora i gotuj kolejne 12 minut (na parze 8 minut), aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.
    Porada: nie rozgotuj warzyw, żeby zachowały strukturę.
  • Odcedź warzywa i pozostaw do lekkiego ostygnięcia w durszlaku.
  • Pokrój ugotowane warzywa, ja lubię dość drobno pokrojone, ale pokrój je tak, jak lubisz. Następnie bardzo drobno posiekaj cebulę, ogórki kiszone oraz jabłko. Umieść wszystko w dużej misce z posiekanymi jajkami, dodaj rozmrożony groszek.

Sos:

  • Następnie zblenduj razem: majonez, jogurt grecki, musztardę, 2 jajka, sól, pieprz, ocet i sok z cytryny. Dodaj sos do pokrojonych warzyw w misce i dokładnie wymieszaj.
  • Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej octu lub soku z cytryny, jeśli chcesz bardziej wyrazisty, kwaśny smak.
    Wstaw sałatkę do lodówki i podawaj schłodzoną.

Uwagi

Na 100g sałatki:
Kalorie: 72.6kcal
Tłuszcz: 3.9 g
Węglowodany: 7.8g
Węglowodany netto: 6.1g
Błonnik: 1.8 g
Białko: 3.5g
Na cały przepis (1958g):
Kalorie: 1421kcal
Tłuszcz: 68.4 g
Węglowodany: 149 g
Węglowodany netto: 115.2g
Błonnik: 33.8 g
Białko: 65.5g
Słowo kluczowe: fit sałatka, jajka, jogurt, kalafior, majonez, niskokaloryczna sałatka jarzynowa, przepis na sałatkę jarzynową low carb, sałatka jarzynowa low carb, sałatka jarzynowa na diecie, sałatka jarzynowa z jajkiem, sałatka keto na święta