Obierz marchewki, pietruszkę, brukiew i selera korzeniowego. Warzywa pokrój na większe kawałki o podobnej wielkości, na razie ugotujesz je w większych kawałkach, a drobniej pokroisz dopiero po ugotowaniu.
Umieść je w garnku, zalej wodą, posól jedna łyżka soli, doprowadz do wrzenia na wysokim ogniu nastepnie zmniejsz ogien i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut, Porada: najlepiej ugotować na parze (wtedy około 15 minut) zajmie to mniej czasu i więcej składników mineralnych pozostanie w warzywach. W międzyczasie zagotuj wodę na jajka. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż jajka i gotuj 8 minut. Przelej zimną wodą, obierz i pokrój bardzo drobno, przełóż do dużej miski.
Do gotujacych się warzyw dodaj różyczki kalafiora i gotuj kolejne 12 minut (na parze 8 minut), aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne. Porada: nie rozgotuj warzyw, żeby zachowały strukturę. Odcedź warzywa i pozostaw do lekkiego ostygnięcia w durszlaku.
Pokrój ugotowane warzywa, ja lubię dość drobno pokrojone, ale pokrój je tak, jak lubisz. Następnie bardzo drobno posiekaj cebulę, ogórki kiszone oraz jabłko. Umieść wszystko w dużej misce z posiekanymi jajkami, dodaj rozmrożony groszek.