Cofnij

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka lub indyka (ok. 900g)
  • 100g świeżego szpinaku lub mrożonego (liście)
  • 60g fety, dobrej jakości
  • 90g cebuli (1 mała cebula)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku

Panierka:

  • 35g mąki migdałowej
  • 30g parmezanu, bardzo drobno startego

Puree z kalafiora:

  • 40g orzechow nerkowca, nieprażonych
  • 500g kalafiora
  • 20g parmezanu, drobno startego (opcjonalnie)

Instrukcje 

  • Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół.
    Zacznij od zrobienia panierki. Na talerzu połącz starty parmezan z mąką migdałową. Odstaw.
    Drobno posiekaj cebule i czosnek, zeszklij na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodaj świeży szpinak, dopraw solą i pieprzem, smaż przez ok. 5 minut pod przykryciem, aż szpinak zwiędnie. Jeśli używasz mrożonego, to czas smażenia wydłuż o 5–8 minut. Dodaj pokruszoną fete dobrej jakości, na samym końcu, dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia.
  • Połóż filety z piersi kurczaka na płasko, przetnij wzdłuż na pół (wzdłuż szerszej części). Powinno wyjść 4 roladki. Rozbij tłuczkiem do mięsa, użyj do tego folii spożywczej, rozłóż ją na płacie fileta z kurczaka i zacznij tłuc z jednej i drugiej strony, do lekkiego rozbicia mięsa.
    Dopraw piersi solą i pieprzem (obficie) i nałóż nadzienie na środek fileta, zacznij zwijać do uzyskania zawijańca. Obtocz piersi kurczaka we wcześniej przygotowanej panierce i wbij wykałaczkę w roladkę.
  • Ułóż gotowe roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub w naczyniu żaroodporynym i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
    Porada: Możesz też najpierw obsmażyć na patelni z każdej strony, i włożyć do piekarnika, do uzyskania bardziej rumianej skórki.
  • W międzyczasie przygotuj purée z kalafiora, gotując różyczki kalafiora w lekko osolonej wodzie razem z nerkowcami przez około 13 minut. Dobrze odcedź i umieść kalafior, parmezan oraz nerkowce w blenderze lub w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę, używając blendera typu „żyrafa”.
    Rozłóż purée na talerzu i podawaj z nadziewanym kurczakiem. Smacznego!
    Porada: Jeszcze lepiej sprawdzi się gotowanie kalafiora i orzechów na parze.

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Bez puree kalafiorowego:
Białko: 38 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 4.5 g
Kalorie: 274 kcal
 
Z puree:
Białko: 41.8 g
Tłuszcz: 16.3 g
Węglowodany: 10.8 g
Kalorie: 347 kcal