- 4 filety z piersi kurczaka lub indyka (ok. 900g)
- 100g świeżego szpinaku lub mrożonego (liście)
- 60g fety, dobrej jakości
- 90g cebuli (1 mała cebula)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sol i pieprz do smaku
Panierka:
- 35g mąki migdałowej
- 30g parmezanu, bardzo drobno startego
Puree z kalafiora:
- 40g orzechow nerkowca, nieprażonych
- 500g kalafiora
- 20g parmezanu, drobno startego (opcjonalnie)
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół.Zacznij od zrobienia panierki. Na talerzu połącz starty parmezan z mąką migdałową. Odstaw. Drobno posiekaj cebule i czosnek, zeszklij na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodaj świeży szpinak, dopraw solą i pieprzem, smaż przez ok. 5 minut pod przykryciem, aż szpinak zwiędnie. Jeśli używasz mrożonego, to czas smażenia wydłuż o 5–8 minut. Dodaj pokruszoną fete dobrej jakości, na samym końcu, dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia. Połóż filety z piersi kurczaka na płasko, przetnij wzdłuż na pół (wzdłuż szerszej części). Powinno wyjść 4 roladki. Rozbij tłuczkiem do mięsa, użyj do tego folii spożywczej, rozłóż ją na płacie fileta z kurczaka i zacznij tłuc z jednej i drugiej strony, do lekkiego rozbicia mięsa. Dopraw piersi solą i pieprzem (obficie) i nałóż nadzienie na środek fileta, zacznij zwijać do uzyskania zawijańca. Obtocz piersi kurczaka we wcześniej przygotowanej panierce i wbij wykałaczkę w roladkę. Ułóż gotowe roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub w naczyniu żaroodporynym i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Porada: Możesz też najpierw obsmażyć na patelni z każdej strony, i włożyć do piekarnika, do uzyskania bardziej rumianej skórki. W międzyczasie przygotuj purée z kalafiora, gotując różyczki kalafiora w lekko osolonej wodzie razem z nerkowcami przez około 13 minut. Dobrze odcedź i umieść kalafior, parmezan oraz nerkowce w blenderze lub w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę, używając blendera typu „żyrafa”.Rozłóż purée na talerzu i podawaj z nadziewanym kurczakiem. Smacznego!Porada: Jeszcze lepiej sprawdzi się gotowanie kalafiora i orzechów na parze.
Wartości odżywcze w jednej porcji:
Bez puree kalafiorowego:
Białko: 38 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 4.5 g
Kalorie: 274 kcal
Z puree:
Białko: 41.8 g
Tłuszcz: 16.3 g
Węglowodany: 10.8 g
Kalorie: 347 kcal