Powiem Wam, że jestem pod wrażeniem… Nie przypuszczałam, że tak łatwo będzie zrobić smaczną, lekką i elastyczną tortillę bez mąki! Przecież tortilla to w sumie sama mąka i woda.Ta wersja smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu – tortilla jest nie tylko pyszna, ale i bardzo sycąca. W jednej sztuce znajdziecie aż 36 g białka i tylko 5 g węglowodanów!
Jak zrobić tortille z serka wiejskiego?
Cały sekret tego przepisu leży w jego prostocie – jedyne, co musisz zrobić, to zblendować ze sobą wszystkie składniki. Potrzebujesz tylko miski, blendera i piekarnika. W tym przepisie używam serka wiejskiego pełnotłustego. Tortilla wychodzi najlepiej z piekarnika – jeśli zrobisz ją na patelni, trudno będzie ją odwrócić. Jeśli jednak się na to zdecydujesz, radzę smażyć z przykrywką.
Z jednego przepisu wychodzi jedna, dość spora porcja lub dwa mniejsze wrapy, które możesz smacznie zjeść w domu lub zabrać do pracy czy szkoły.
Przed tym jak zabierzesz się do jej robienia wiedz że jest ona:
- Wegetariańska
- Bezglutenowa
- Niskowęglowodanowa 😊
- Jest BEZ mąki
- Bardzo pożywna dzięki wysokiej zawartości białka
Porady/Wskazówki:
- Polecam papier do pieczenia posmarować oliwą z oliwek przed nałożeniem masy serowej, ponieważ wtedy mamy pewność, że nic się nie przyklei.
- Tę tortillę możesz jeść z czymkolwiek, co zalega Ci w lodówce – tak powstają najlepsze wrapy! Ja moją zrobiłam z sosem tzatziki, sałatą i shawarmą – przepis niedługo na stronie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Wyślij przepis dalej, szerzmy dietę lowcarb!

Tortilla z serka wiejskiego
Składniki
- 200g serka wiejskiego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik na 180℃ (termoobieg) lub 195℃ (grzanie góra-dół). Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia i smarując cienką warstwą oliwy (najlepiej pędzelkiem).
- Wszystkie składniki zblenduj razem blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej masy – będzie dość rzadka. Wylej na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia, delikatnie rozprowadź. Od tego, jak cienko rozsmarujesz, będzie zależał czas pieczenia. Nie radzę jednak rozsmarowywać do prześwitu masy – lepiej, jeśli cała tortilla ma równą grubość. Tortilla będzie miała kształt prostokąta.
- Piecz 25–30 minut w 180℃ (termoobieg) lub 195℃ (grzanie góra-dół), do momentu kiedy jest ładnie zarumieniona. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze

