Powiem Wam, że jestem pod wrażeniem… Nie przypuszczałam, że tak łatwo będzie zrobić smaczną, lekką i elastyczną tortillę bez mąki! Przecież tortilla to w sumie sama mąka i woda. Ta wersja smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, tortilla jest nie tylko pyszna, ale i bardzo sycąca. W jednej sztuce znajdziecie aż 36 g białka i tylko 5 g węglowodanów!

Jak zrobić tortille z serka wiejskiego?

Cały sekret tego przepisu leży w jego prostocie – jedyne, co musisz zrobić, to zblendować ze sobą wszystkie składniki. Potrzebujesz tylko miski, blendera i piekarnika. W tym przepisie używam serka wiejskiego pełnotłustego. Tortilla wychodzi najlepiej z piekarnika – jeśli zrobisz ją na patelni, trudno będzie ją odwrócić. Jeśli jednak się na to zdecydujesz, radzę smażyć z przykrywką.

Z jednego przepisu wychodzi jedna, dość spora porcja lub dwa mniejsze wrapy, które możesz smacznie zjeść w domu lub zabrać do pracy czy szkoły.

Jest:

  • Bezglutenowa
  • Niskowęglowodanowa 😊
  • Jest BEZ mąki
  • Bardzo sycąca dzięki wysokiej zawartości białka
  • Z niskim IG
  • Wegetariańska

Porady/Wskazówki:

  • Polecam papier do pieczenia posmarować oliwą z oliwek przed nałożeniem masy serowej, ponieważ wtedy mamy pewność, że nic się nie przyklei.
  • Tę tortillę możesz jeść z czymkolwiek, co zalega Ci w lodówce – tak powstają najlepsze wrapy! Ja moją zrobiłam z sosem tzatziki, sałatą i shawarmą – przepis niedługo na stronie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na  Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Wyślij przepis dalej, szerzmy dietę lowcarb!

Tortilla z serka wiejskiego

1 z 1 głos
Czas przygotowania 5 minut
Servings 2

Składniki

  • 200g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie 

  • Nagrzej piekarnik na 180℃ (termoobieg) lub 195℃ (grzanie góra-dół). Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia i smarując cienką warstwą oliwy (najlepiej pędzelkiem).
  • Wszystkie składniki zblenduj razem blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej masy – będzie dość rzadka. Wylej na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia, delikatnie rozprowadź. Od tego, jak cienko rozsmarujesz, będzie zależał czas pieczenia. Nie radzę jednak rozsmarowywać do prześwitu masy – lepiej, jeśli cała tortilla ma równą grubość. Tortilla będzie miała kształt prostokąta. Wyjdzie jedna duża, którą po upieczeniu możesz przeciąć na pół, więc wyjdą 2 porcje.
  • Piecz 20-25 minut w 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (grzanie góra-dół), do momentu kiedy jest ładnie zarumieniona. Wystudź i dopiero wtedy, odwróć górą do dołu i delikatnie odklej papier do pieczenia od spodu ( podobnie jak jak ściganie papierka z najklejki). Wyjdzie jedna Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

   W jednej tortilli:
– Kalorie: 341 kcal
– Białko: 34 g
– Węglowodany: 5.5 g
– Tłuszcz: 19 g
 
Author: Wiola Mysza
Rodzaj: obiad
Słowo kluczowe: bez mąki, fit przepisy, przepisy keto, przepisy lowcarb, przepisy niskoweglowodanowe, przpeisy wysokolbialkowe, szybki przepis na obiad, szybkie przepisy, zdrowe przepisy, zdrowe przepisy na obiad

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

1 Komentarze

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu