Powiem Wam, że jestem pod wrażeniem… Nie przypuszczałam, że tak łatwo będzie zrobić smaczną, lekką i elastyczną tortillę bez mąki! Przecież tortilla to w sumie sama mąka i woda. Ta wersja smakuje doskonale zarówno na słono, jak i na słodko. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, tortilla jest nie tylko pyszna, ale i bardzo sycąca. W jednej sztuce znajdziecie aż 36 g białka i tylko 5 g węglowodanów!
Jak zrobić tortille z serka wiejskiego?
Cały sekret tego przepisu leży w jego prostocie – jedyne, co musisz zrobić, to zblendować ze sobą wszystkie składniki. Potrzebujesz tylko miski, blendera i piekarnika. W tym przepisie używam serka wiejskiego pełnotłustego. Tortilla wychodzi najlepiej z piekarnika – jeśli zrobisz ją na patelni, trudno będzie ją odwrócić. Jeśli jednak się na to zdecydujesz, radzę smażyć z przykrywką.
Z jednego przepisu wychodzi jedna, dość spora porcja lub dwa mniejsze wrapy, które możesz smacznie zjeść w domu lub zabrać do pracy czy szkoły.
Jest:
- Bezglutenowa
- Niskowęglowodanowa 😊
- Jest BEZ mąki
- Bardzo sycąca dzięki wysokiej zawartości białka
- Z niskim IG
- Wegetariańska
Porady/Wskazówki:
- Polecam papier do pieczenia posmarować oliwą z oliwek przed nałożeniem masy serowej, ponieważ wtedy mamy pewność, że nic się nie przyklei.
- Tę tortillę możesz jeść z czymkolwiek, co zalega Ci w lodówce – tak powstają najlepsze wrapy! Ja moją zrobiłam z sosem tzatziki, sałatą i shawarmą – przepis niedługo na stronie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Wyślij przepis dalej, szerzmy dietę lowcarb!

Tortilla z serka wiejskiego
Składniki
- 200g serka wiejskiego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik na 180℃ (termoobieg) lub 195℃ (grzanie góra-dół). Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia i smarując cienką warstwą oliwy (najlepiej pędzelkiem).
- Wszystkie składniki zblenduj razem blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej masy – będzie dość rzadka. Wylej na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia, delikatnie rozprowadź. Od tego, jak cienko rozsmarujesz, będzie zależał czas pieczenia. Nie radzę jednak rozsmarowywać do prześwitu masy – lepiej, jeśli cała tortilla ma równą grubość. Tortilla będzie miała kształt prostokąta. Wyjdzie jedna duża, którą po upieczeniu możesz przeciąć na pół, więc wyjdą 2 porcje.
- Piecz 20-25 minut w 170℃ (termoobieg) lub 180℃ (grzanie góra-dół), do momentu kiedy jest ładnie zarumieniona. Wystudź i dopiero wtedy, odwróć górą do dołu i delikatnie odklej papier do pieczenia od spodu ( podobnie jak jak ściganie papierka z najklejki). Wyjdzie jedna Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
– Białko: 34 g
– Węglowodany: 5.5 g
– Tłuszcz: 19 g



1 Komentarze
Everything is very open with a very clear explanation of the challenges.
It was definitely informative. Your website is very useful.
Many thanks for sharing!