To jeden z tych przepisów, który wygląda na bardziej skomplikowany niż jest w rzeczywistości. Te niskowęglowodanowe roladki drobiowe są sycącace, odżywcze i przepyszne. Smakują swietnie z purée z kalafiora, które dziwie się że nie jest spokojnie może konkurować ze swoim ziemniaczanym odpowiednikiem. Jest równie smaczne, a przy tym lżejsze i bardziej sycące.Nie ma to jak pyszny, odżywczy i dobrze zbilansowany obiad.
Dlaczego te roladki?
- Łatwe do przygotowania, możesz je zrobić na patelni lub w piekarniku
- Świetne na obiad, do lunchboxu lub na kolację
- Roladki sa niskowęglowodanowe, idealne w diecie low carb, ketogenicznej, z niskim ładunkiem glikemicznym, jak również w diecie bezglutenowej.
Jak przygotować te roladki?
Nie trzeba mąki ani bułki tartej. Wszystko zrobione tak żeby zawartość węglowodanów była jak najmniejsza i odpowiednia w diecie low carb. Doprawiamy solidnie, panierujemy kurczaka w mące migdałowej i parmezanie, dzięki czemu skórka wychodzi chrupiąca i złocista. Nadziewamy szpinakiem i fetą, ale możesz również użyć sera żółtego lub mozzarelli.
Serwujemy z purée z kalafiora, do którego dodajemy wcześniej namoczone orzechy nerkowca i parmezan, dzięki czemu jest bardziej kremowe. Namaczanie orzechów/gotowanie to ważny krok, dzięki któremu stają się miękkie i łatwo je zblendować. Parmezan dodaje purée nie tylko kremowości, ale też lekkiej słoności.
Porady / Wskazówki:
- Zamiast orzechow nerkowca do puree z kalafiora możesz użyć również masła, jak to mam miejsce w puree z ziemniaków. Użyj wtedy 15-20g masła.
Nie zapomnij pochwalić się, jeśli zrobisz ten przepis!
Wrzuć zdjęcie na Instagram lub Facebook i oznacz mnie, żebym mogla Cie znaleść; @przepisy.lowcarbwioli, jeśli
jeszcze mnie nie obserwujesz, a chcesz być na bieżąco z moimi przepisami na zdrowe dania low carb i keto, koniecznie to nadrób @przepisy.lowcarbwioli.

Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka lub indyka (ok. 900g)
- 100g świeżego szpinaku lub mrożonego (liście)
- 60g fety, dobrej jakości
- 90g cebuli (1 mała cebula)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sol i pieprz do smaku
Panierka:
- 35g mąki migdałowej
- 30g parmezanu, bardzo drobno startego
Puree z kalafiora:
- 40g orzechow nerkowca, nieprażonych
- 500g kalafiora
- 20g parmezanu, drobno startego (opcjonalnie)
Wykonanie
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół.Zacznij od zrobienia panierki. Na talerzu połącz starty parmezan z mąką migdałową. Odstaw. Drobno posiekaj cebule i czosnek, zeszklij na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodaj świeży szpinak, dopraw solą i pieprzem, smaż przez ok. 5 minut pod przykryciem, aż szpinak zwiędnie. Jeśli używasz mrożonego, to czas smażenia wydłuż o 5–8 minut. Dodaj pokruszoną fete dobrej jakości, na samym końcu, dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia.
- Połóż filety z piersi kurczaka na płasko, przetnij wzdłuż na pół (wzdłuż szerszej części). Powinno wyjść 4 roladki. Rozbij tłuczkiem do mięsa, użyj do tego folii spożywczej, rozłóż ją na płacie fileta z kurczaka i zacznij tłuc z jednej i drugiej strony, do lekkiego rozbicia mięsa. Dopraw piersi solą i pieprzem (obficie) i nałóż nadzienie na środek fileta, zacznij zwijać do uzyskania zawijańca. Obtocz piersi kurczaka we wcześniej przygotowanej panierce i wbij wykałaczkę w roladkę.
- Ułóż gotowe roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub w naczyniu żaroodporynym i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Porada: Możesz też najpierw obsmażyć na patelni z każdej strony, i włożyć do piekarnika, do uzyskania bardziej rumianej skórki.
- W międzyczasie przygotuj purée z kalafiora, gotując różyczki kalafiora w lekko osolonej wodzie razem z nerkowcami przez około 13 minut. Dobrze odcedź i umieść kalafior, parmezan oraz nerkowce w blenderze lub w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę, używając blendera typu „żyrafa”.Rozłóż purée na talerzu i podawaj z nadziewanym kurczakiem. Smacznego!Porada: Jeszcze lepiej sprawdzi się gotowanie kalafiora i orzechów na parze.
Wartości odżywcze
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 4.5 g
Kalorie: 274 kcal Z puree: Białko: 41.8 g
Tłuszcz: 16.3 g
Węglowodany: 10.8 g
Kalorie: 347 kcal