Kto nie uwielbia soczystych i puszystych pulpetów? Oto przepis na bardzo soczyste pulpeciki lowcarb, które zaskoczą Cię swoją delikatnością i głębokim smakiem. Idealne na zdrowy, niskowęglowodanowy obiad, który nie obciąży, a idealnie nasyci i odżywi. Ten przepis to prosty sposób, by tradycyjne pulpety zamienić w pełne smaku, lekkie danie, które pokochają wszyscy.
Jaki jest sekret tych soczystych i delikatnych pulpetów? BEZ bułki!
W tym przepisie bułkę tartą używaną w tradycyjnych pulpetach zastąpiłam mąką migdałową i tajemniczym składnikiem dodającym wyjątkowej delikatności… wodą! Zaufajcie mi, brzmi bardzo dziwnie, ale to właśnie dodatek wody sprawia że pulpety są niesamowicie soczyste i delikatne, co więcej w lżejszej, wersji lowcarb! Dzięki temu połączeniu te niskowęglowodanowe pulpety są lekkie, bezglutenowe i idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dla sceptyków: spróbujcie tej metody, a odkryjecie nowy wymiar smaku i delikatności w każdym kęsie!
Porady:
- Możesz użyć także passaty do sosu pomidorowego, mając na uwadze ze zawartość węglowodanów jest troszkę wyższa
- Możesz użyć jednego rodzaju mięsa, jednakże polecam pomieszać dla walorów smakowych

Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki
- 250 g mielonej wieprzowiny, dobrej jakości (np. łopatki lub karczku wieprzowego.
- 250 g mielonej wołowiny, dobrej jakości ( np. łopatka/ karczek wołowy)
- 1 jajko
- 1 cebula, starta na małych oczkach lub drobno posiekana (ok.80g)
- 2 łyżki (12g) mąki migdałowej
- 2 łyżki (12g) parmezanu
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)
- sól morska/kłodawska i pieprz do smaku (pamiętając że parmezan jest słony)
- 1 łyżka masła klarowanego/oleju z awokado do smażenia
Sos:
- 600 g pulpy pomidorowej bądź *passaty
- 1 łyżeczka octu jabłkowego/balcamico lub soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku ,starty lub drobno pokrojony
Wykonanie
- Pulpety: Jajko umieść w dużej misce, rozbij delikatnie widelcem, dodaj mięso i wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia, nie mieszaj za długo, ponieważ przemieszanie może sprawić że mięso po usmażeniu będzie zbite.
- Rozgrzej patelnie z masłem klarowanym bądź tłuszczem. Z masy uformuj klopsiki, tak uformowane smaż w 2-3 partiach na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron. Nie smaż ich jednak do całkowitego usmażenia, ponieważ bedą gotowane w sosie pomidorowym. Lepiej jeśli nie są smażone blisko siebie, bo się nie zarumienią. Jeśli zrobisz je mniejsze, czas smażenia będzie krótszy. Gotowe klopsy przełóż na osobny talerz.
- Sos: Na tej samej patelni, wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj starty czosnek, podsmaż przez około 1-2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 8 minut bez przykrycia.Jeżeli zależy ci na bardziej kremowym sosie, możesz go teraz zblendować.
- Dodaj pulpety i załóż przykrywkę i gotuj przez 10minut, świetnie smakują z niskowęglowodanowym makaronem, dynią makaronową, albo makaronem z cukinii. Smacznego i na zdrowie!
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram oznaczając mnie: @lowcarbwioli, żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
1 Komentarze
Było super pyszne, zrobiłem do tego makaron z cukinii.