Kto nie uwielbia soczystych i puszystych pulpetów? Oto przepis na bardzo soczyste pulpeciki lowcarb, które zaskoczą Cię swoją delikatnością i głębokim smakiem. Idealne na zdrowy, niskowęglowodanowy obiad, który nie obciąży, a idealnie nasyci i odżywi. Ten przepis to prosty sposób, by tradycyjne pulpety zamienić w pełne smaku, lekkie danie, które pokochają wszyscy.

Jaki jest sekret tych soczystych i delikatnych pulpetów? BEZ bułki!

W tym przepisie bułkę tartą używaną w tradycyjnych pulpetach zastąpiłam mąką migdałową i tajemniczym składnikiem dodającym wyjątkowej delikatności… wodą! Zaufajcie mi, brzmi bardzo dziwnie, ale to właśnie dodatek wody sprawia że pulpety są niesamowicie soczyste i delikatne, co więcej w lżejszej, wersji lowcarb! Dzięki temu połączeniu te niskowęglowodanowe pulpety są lekkie, bezglutenowe i idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dla sceptyków: spróbujcie tej metody, a odkryjecie nowy wymiar smaku i delikatności w każdym kęsie!

Porady:

  • Możesz użyć także passaty do sosu pomidorowego, mając na uwadze ze zawartość węglowodanów jest troszkę wyższa
  • Możesz użyć jednego rodzaju mięsa, jednakże polecam pomieszać dla walorów smakowych

Pulpety w sosie pomidorowym

5 from 1 vote
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Łączny czas 30 minut
Servings 4
Kalorie 426
Kto nie uwielbia soczystych i puszystych pulpetów? Oto przepis na soczyste pulpety lowcarb, które zaskoczą Cię swoją delikatnością. Daj znać w komentarzu jak Ci smakowały!

Składniki

  • 250 g mielonej wieprzowiny, dobrej jakości (np. łopatki lub karczku wieprzowego.
  • 250 g mielonej wołowiny, dobrej jakości ( np. łopatka/ karczek wołowy)
  • 1 jajko
  • 1 cebula, starta na małych oczkach lub drobno posiekana (ok.80g)
  • 2 łyżki (12g) mąki migdałowej
  • 2 łyżki (12g) parmezanu
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)
  • sól morska/kłodawska i pieprz do smaku (pamiętając że parmezan jest słony)
  • 1 łyżka masła klarowanego/oleju z awokado do smażenia

Sos:

  • 600 g pulpy pomidorowej bądź *passaty
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego/balcamico lub soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku ,starty lub drobno pokrojony

Wykonanie 

  • Pulpety: Jajko umieść w dużej misce, rozbij delikatnie widelcem, dodaj mięso i wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia, nie mieszaj za długo, ponieważ przemieszanie może sprawić że mięso po usmażeniu będzie zbite.
  • Rozgrzej patelnie z masłem klarowanym bądź tłuszczem. Z masy uformuj klopsiki, tak uformowane smaż w 2-3 partiach na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron. Nie smaż ich jednak do całkowitego usmażenia, ponieważ bedą gotowane w sosie pomidorowym. Lepiej jeśli nie są smażone blisko siebie, bo się nie zarumienią. Jeśli zrobisz je mniejsze, czas smażenia będzie krótszy. Gotowe klopsy przełóż na osobny talerz.
  • Sos: Na tej samej patelni, wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj starty czosnek, podsmaż przez około 1-2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 8 minut bez przykrycia.Jeżeli zależy ci na bardziej kremowym sosie, możesz go teraz zblendować.
  • Dodaj pulpety i załóż przykrywkę i gotuj przez 10minut, świetnie smakują z niskowęglowodanowym makaronem, dynią makaronową, albo makaronem z cukinii. Smacznego i na zdrowie!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
Kalorie: 376 kcal
Węglowodany: 11.4g
Węglowodany (netto): 8.5g
Tłuszcz: 26g
Blonnik: 2.9g
Białko: 25g 
 
*Wartości odżywcze zostały policzone z pulpą pomidorową, passatą ma trochę więcej węglowodanów.
 
Calories: 426kcal
Rodzaj: kolacja, obiad
Słowo kluczowe: dieta keto, keto przepis na pulpety, keto przepisy, lowcarb przepis na pulpety, obaid bez glutenu

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram oznaczając mnie: @lowcarbwioli, żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

1 Komentarze

Skomentuj tutaj

Recipe Rating