Przedstawiam Twoje przyszłe ulubione keto/low-carb śniadanie. Białkowo-tłuszczowe, oczywiście, które nasyci Cię na długo i utrzyma Twój poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie. To połączenie babki cytrynowej z makiem i sernika – te pankejki to zdrowsze, szybsze i mini wersja, obu tych wypieków. A co najlepsze bedą gotowe w 10 minut!
Co sprawia że te placuszki są lepsze od innych keto/lowcarb przepisów?
W tych pancakes zadbałam o to żeby smak jajek nie grał głównej roli – jak to zwykle ma miejsce w większości przepisów na keto placuszki. Serek wiejski zrobił tutaj świetną robotę. Nie tylko są one bezglutenowe, keto i low-carb, ale także wysokobiałkowe i wysoko odżywcze, co zapewni wam solidne rozpoczęcie dnia. Puszyste i delikatne w środku – to są te placuszki, które znikają zaraz po zrobieniu! Są też idealne do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły. To propozycja śniadania białkowo-tłuszczowego, ponieważ są pełne zdrowych tłuszczy jak i dobrego źródła białka z niską zawartością węglowodanów.
Inne niż wszystkie… zdaniem mojego chłopaka NAJLEPSZE 🙂
Dlaczego są one idealną propozycją na śniadanie?
Dzięki temu że są bogate w białko i tłuszcze, z niską zawartością węglowodanów, pomogą utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. A jak wiemy unikanie skoków glukozy po posiłku może zapobiec uczuciu zmęczenia i spadkom energii w ciągu dnia. Tłuszcze i białka są trawione wolniej niż węglowodany, co sprawia, że czujemy się syci na dłużej. Dzięki temu rzadziej pojawia się uczucie głodu i zmniejsza się ryzyko podjadania między posiłkami w ten sposób pomoże w ograniczeniu ochoty na słodkie przekąski w ciągu dnia. Białko jest kluczowe dla utrzymania i budowy masy mięśniowej, a także wspomaga metabolizm. Tłuszcze są jak maszyna produkująca energię, zwłaszcza gdy ograniczamy węglowodany.

Placuszki z twarogu z cytryną i makiem
Składniki
- 120 gram serka wiejskiego lub twarogu*
- 3 łyżki (20g) mąki migdałowej
- 4 łyżki (32g) mąki kokosowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny (wyparzonej)
- 1 łyżka erytrytolu (ja używam w pudrze)
- 1 łyżka maku niebieskiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- szczypta soli kłodawskiej/morskiej
- jogurt grecki/ śmietana do podania
- 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego do smażenia
Wykonanie
- Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem, od razu dodaj wszystkie pozostałe składniki. Jeżeli używasz twarogu zamiast serka wiejskiego, rozgnieć go praską lub widelcem w osobnej miseczce, ułatwi to wmieszanie twarogu do masy.
- Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną i wysmarowaną masłem klarowanym patelni, formując okrągłe placki. Smażyć partiami.
- Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 3 minuty lub do momentu gdy od spodu będą delikatnie zarumienione. Przewróć na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty. Nałóż kolejną turę i kontynuuj do wykorzystania całej masy. Świetnie smakują podane z jogurtem greckim albo śmietaną. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rady / Wskazówki:
- Na początek na patelnię wlej ciasto na jednego pancakesa. Smaż go na średnim ogniu, nie ulegnij pokusie zwiększania ognia, a kiedy będzie złoty od spodu, a na wierzchu wciąż lekko surowy obróć go na drugą stronę. W razie potrzeby dodaj albo troszkę mąki kokosowej/migdałowej albo wody.
- Można użyć innego zamiennika cukru, chociaż polecam erytrytol bo najlepiej się tutaj sprawdza, nie ma żadnego posmaku. Najlepiej w formie pudru.
- Używam cytryny bio i wam tez polecam, normalna cytryna pokryta jest grubą warstwa wosku, którego nie chcemy w naszych brzuchach.
- Możesz użyć twarogu, albo takiego na sernik (zmielonego) albo normalnego, ale poprzednio rozgniecionego widelcem w osobnej misce.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram oznaczając mnie – lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na instagramie, a chcesz być na bieżąco z powiadomieniami nowych przepisów, koniecznie to nadrób 🙂