Przedstawiam Twoje przyszłe ulubione keto/low-carb śniadanie. Białkowo-tłuszczowe, oczywiście, które nasyci Cię na długo i utrzyma Twój poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie. To połączenie babki cytrynowej z makiem i sernika – te pankejki to zdrowsze, szybsze i mini wersja, obu tych wypieków. A co najlepsze bedą gotowe w 10 minut!

Co sprawia że te placuszki są lepsze od innych keto/lowcarb przepisów?

W tych pancakes zadbałam o to żeby smak jajek nie grał głównej roli – jak to zwykle ma miejsce w większości przepisów na keto placuszki. Serek wiejski zrobił tutaj świetną robotę. Nie tylko są one bezglutenowe, keto i low-carb, ale także wysokobiałkowe i wysoko odżywcze, co zapewni wam solidne rozpoczęcie dnia. Puszyste i delikatne w środku – to są te placuszki, które znikają zaraz po zrobieniu! Są też idealne do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły. To propozycja śniadania białkowo-tłuszczowego, ponieważ są pełne zdrowych tłuszczy jak i dobrego źródła białka z niską zawartością węglowodanów.

Inne niż wszystkie… zdaniem mojego chłopaka NAJLEPSZE 🙂

Dlaczego są one idealną propozycją na śniadanie?

Dzięki temu że są bogate w białko i tłuszcze, z niską zawartością węglowodanów, pomogą utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. A jak wiemy unikanie skoków glukozy po posiłku może zapobiec uczuciu zmęczenia i spadkom energii w ciągu dnia. Tłuszcze i białka są trawione wolniej niż węglowodany, co sprawia, że czujemy się syci na dłużej. Dzięki temu rzadziej pojawia się uczucie głodu i zmniejsza się ryzyko podjadania między posiłkami w ten sposób pomoże w ograniczeniu ochoty na słodkie przekąski w ciągu dnia. Białko jest kluczowe dla utrzymania i budowy masy mięśniowej, a także wspomaga metabolizm. Tłuszcze są jak maszyna produkująca energię, zwłaszcza gdy ograniczamy węglowodany.

Placuszki z twarogu z cytryną i makiem

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Łączny czas 15 minut
Servings 2

Składniki

  • 120 gram serka wiejskiego lub twarogu*

  • 3 łyżki (20g) mąki migdałowej
  • 4 łyżki (32g) mąki kokosowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny (wyparzonej)
  • 1 łyżka erytrytolu (ja używam w pudrze)
  • 1 łyżka maku niebieskiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli kłodawskiej/morskiej
  • jogurt grecki/ śmietana do podania
  • 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego do smażenia

Wykonanie 

  • Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem, od razu dodaj wszystkie pozostałe składniki. Jeżeli używasz twarogu zamiast serka wiejskiego, rozgnieć go praską lub widelcem w osobnej miseczce, ułatwi to wmieszanie twarogu do masy.
  • Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną i wysmarowaną masłem klarowanym patelni, formując okrągłe placki. Smażyć partiami.
  • Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 3 minuty lub do momentu gdy od spodu będą delikatnie zarumienione. Przewróć na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty. Nałóż kolejną turę i kontynuuj do wykorzystania całej masy. Świetnie smakują podane z jogurtem greckim albo śmietaną. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednej porcji:  
 
 Kalorie: 314 kcal
Tłuszcze: 20,5 g  
Węglowodany: 8 g
Błonnik: 2,1 g
Białko: 19 g,
 
*Wartości odżywcze zostały policzone z użyciem serka wiejskiego, nie twarogu.

Rady / Wskazówki:

  • Na początek na patelnię wlej ciasto na jednego pancakesa. Smaż go na średnim ogniu, nie ulegnij pokusie zwiększania ognia, a kiedy będzie złoty od spodu, a na wierzchu wciąż lekko surowy obróć go na drugą stronę. W razie potrzeby dodaj albo troszkę mąki kokosowej/migdałowej albo wody.
  • Można użyć innego zamiennika cukru, chociaż polecam erytrytol bo najlepiej się tutaj sprawdza, nie ma żadnego posmaku. Najlepiej w formie pudru.
  • Używam cytryny bio i wam tez polecam, normalna cytryna pokryta jest grubą warstwa wosku, którego nie chcemy w naszych brzuchach.
  • Możesz użyć twarogu, albo takiego na sernik (zmielonego) albo normalnego, ale poprzednio rozgniecionego widelcem w osobnej misce.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram oznaczając mnie – lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na instagramie, a chcesz być na bieżąco z powiadomieniami nowych przepisów, koniecznie to nadrób 🙂

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Recipe Rating