Królowa wszystkich zup, gotowa w 15minut-zupa pomidorowa. Ten niskowęglowodanowy krem z pomidorów jest lekki, aromatyczny i pełen smaku, a jednocześnie sycący dzięki dodatkowi białka. Uwielbiam go za prostotę i świeżość, idealny na szybki obiad czy kolację, kiedy chcemy zjeść coś smacznego i odżywczego.
Kluczem w tym przepisie są dobrej jakości pomidory, czosnek i oliwa to one robią tutaj całą robotę. Dzieki mozarelli jedna porcja ma az 10g białka. Na koniec mozna jeszcze dodatkowo skropic oliwa z oliwek i posypac albo swieza bazylia albo natka pietruszki. Kazda lyzka tego kremu jest kwintesencja smaku.
To zupa, po której czujesz się lekko, zdrowo i naprawdę syto.
Porady / Wskazówki:
- Możesz użyć pomidorów świeżych lub z puszki.
- Mini mozzarellę dodaj tuż przed podaniem.
- Zupę można mrozić do 2–3 miesięcy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @przepisy.lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagram i Facebook a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób, Instagram: @przepisy.lowcarbwioli, Facebook: @lowcarbwioli
Pomidorowa zupa krem z mini mozarellą
Składniki
- 800g pulpy pomidorowej z puszki lub świeżych pomidorów (900–950 g) (2 puszki )
- 60g cebuli, obranej
- 2 ząbki czosnku, obranego
- 1,5- 2,5 szklanki bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego (najlepiej rosół)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowoego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta cynamonu
- Dwa opakowania mini mozzarella lub poszarpana duża kulka (po odsączeniu 150g, razy 2)
- 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
- Dodatkowo: zielenina na wierzch np. natka pietruszki, koperek, bazylia, oliwa z oliwek
Wykonanie
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Porada: Jeśli używasz świeżych pomidorów, zacznij od usunięcia głąbów pomidorów i małym nożem zrób krzyżyk na spodzie każdego pomidora. Zanurz pomidory na 20 sekund we wrzącej wodzie, a następnie od razu przełóż do zimnej wody. Ostrożnie obierz skórkę z pomidorów za pomocą noża. Obrane pomidory pokrój w drobną kostkę.
- W garnku z głębokim dnem rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek i smaż, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż wszystko 2–3 minuty. Dodaj pulpę pomidorową, lub jeśli używasz, świeże pomidory, bulion (zacznij od 1,5 szklanki), sól i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 min bez przykrycia.
- Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką zupę, dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
- Pomidorową podawaj z mini mozzarellą i innymi ulubionymi świeżymi ziołami (np.bazylią, pietruszką), odrobiną śmietanki lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Wartości odżywcze
-Białko: 13g
-Tłuszcze: 11g
-Węglowodany: 9 g
– Błonnik: 2 g
 
						
				 
						
			
 
			