Dzisiaj chcę się z Wami podzielić tym przepysznym przepisem na niskowęglowodanową faszerowaną paprykę. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo szybkie, a do tego bardzo wdzięczne. Uwielbiam, jak papryka zamienia się w piekarniku z chrupiącej w soczystą i słodką. Jak zawsze, przepis ma niski ładunek glikemiczny i jest świetny dla każdego, kto próbuje zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie.
Czy faszerowana papryka jest lowcarb i keto?
Nie, w tradycyjnych przepisach na nadziewaną paprykę ryż lub kasza stanowią około 50% farszu. Kiedy go pominiemy, jedna faszerowana papryka (dwie połówki) ma tylko 12g węglowodanów(netto). Ten przepis jest jednak jak najbardziej lowcarb i keto. Nie jest to przepis z serii: „wyrzućmy główny składnik (ryż) i zróbmy wszystko jak w klasycznym przepisie”. Zamiast tego, jest tutaj alternatywa dla ryżu. Wiem, że na początku może być trudno od razu wyeliminować/redukować wszystko, dlatego warto szukać zamienników, aby było łatwiej i smakowicie!
Czemu ten przepis na keto nadziewaną paprykę jest inny niż wszystkie?
Do farszu dodajemy cukinię, która świetnie zwiększa objętość, ser tarty oraz jajko, które doskonale skleja całość i również dodaje objętości. Jeśli ograniczasz węglowodany w swojej diecie i wpasowuje się to w Twoje dzienne zapotrzebowanie, możesz dodać do przepisu odrobinę ryżu. Jednak ten farsz jest tak pyszny, że nawet go nie zabraknie! 😊
Porady/Wskazówki:
- Możesz zamiast pomidorów z puszki użyć passaty pomidorowej
- Możesz dodać pieczarki jeśli lubisz
- Możesz także użyć mozzarelli twardej (żółtej).
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook oznaczając mnie; @lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Składniki
- 4 papryki (8 połówek)
- 400 g mięsa mielonego wołowego lub pół na pół wołowego i wieprzowego
- 400 g pomidorów z puszki*
- 150g cukinii, tartej, nieobranej
- 150g sera mozarella w kulce, z zalewy
- 100g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu cayenne lub chili
- 1 jajko od szczęśliwych kur
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie
Przygotowanie farszu:
- Najpierw przygotuj farsz. Rozgrzej dużą patelnię i wlej na nią łyżkę oleju. Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie drobno je posiekaj. Czosnek możesz również przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na małych oczkach tarki. Podsmaż cebulę wraz z czosnkiem na średnim ogniu przez około 6 minut, aż do lekkiego zeszklenia.
- Zwiększ ogień, dodaj mięso, przyprawy, pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką i smaż, aż do zbrązowienia mięsa.Po tym czasie dodaj pomidory. Smaż farsz 15 minut na średnim ogniu, nie przykrywając. Na koniec dodaj startą na tarce cukinię, zdejmij patelnię z ognia, poczekaj 20 minut, aż trochę przestygnie, dodaj jajko i większość mozzarelli, rozerwanej w rękach na mniejsze kawałki. Zostaw tylko trochę na wierzch.
Przygotowanie papryk:
- Dokładnie umyj papryki, przekrój je na pół, a następnie usuń gniazdo nasienne.Napełnij papryki farszem. Nie bój się nałożyć go trochę ponad brzeg papryki. Umieść faszerowane papryki w naczyniu żaroodpornym. Wlej do naczynia około 50 ml wody, co zapobiegnie przypalaniu się papryk od spodu podczas pieczenia.
- Papryki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 40 minut lub w trybie góra-dół – wtedy zwiększ temperaturę do 190-200°C i kontroluj stopień przypieczenia, by papryki nie spiekły się zbyt mocno.Możesz włączyć kilka minut przed końcem funkcję grilla, aby ser się ładnie zarumienił.Smacznego! 😋
Wartości odżywcze
W jednej porcji (2 połówki)
Kalorie: 457 kcal Białko: 17g Tłuszcz: 36.2g Węglowodany: 14.55g Węglowodany netto: 12g Błonnik: 2,8 g