Mięciutkie, sprężyste i pełne zdrowych składników, a do tego niesamowicie sycące. Są bezglutenowe, niskowęglowodanowe i nie zawierają ani grama cukru. Najbardziej lubię je jeszcze ciepłe, z odrobiną cynamonu i erytrytolu. Jest to idealna propozycja typu 'one bite’. Kiedy byłam mała mini paczusie królowały na naszym stole w Tlusty Czwartek, nie mogło ich zabraknąć, podtrzymujemy ta tradycje teraz w wersji lowcarb.
Jak zawsze, starannie dopracowuję moje przepisy, aby były nie tylko pyszne, ale także w pełni spełniały funkcje odżywcze. Możesz być pewny, że każdy przepis, który tu tworzę, jest dopracowany, by nie tylko swietnie smakował, ale i dostarczał wartości odżywczych, których potrzebujesz.
Mini pączki lowcarb i keto, bezglutenowe i pełne wartości odżywczych!
Te mini pączki to idealna przekąska lub cos na słodko do kawy czy herbaty dla osób na diecie keto i lowcarb. Dzięki mące migdałowej i kokosowej, jajkom oraz łusce babki jajowatej, nie brakuje maki pszennej, maja idealną konsystencję – lekką, ale jednocześnie sprężystą.
Główne właściwości składników:
– Mleko sojowe ma mniej węglowodanów niż tradycyjne mleko, dzięki czemu obniża indeks glikemiczny pączków, zachowuje się w ten sam sposób co mleko krowie. Możesz także użyć mleka migdałowego, pamiętaj, żeby upewnić się, że te napoje roślinne są niesłodzone.
– Mąka migdałowa dostarcza zdrowych tłuszczów nienasyconych, nadaje pączkom aksamitny, lekko orzechowy smak i tworzy idealną strukturę.
– Mąka kokosowa zwiększa zawartość błonnika, wspomaga trawienie i sprawia, że pączki są lekkie, ale nie suche. Przy takiej ilości nie ma żadnego posmaku kokosa.
– Łuski babki jajowatej/płesznik, jeżeli jej jeszcze nie znasz, warto się zapoznać, bo jest świetnym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Dodatkowo ma świetne właściwości poprawiające strukturę w lowcarb i keto wypiekach. Sprawia, że ciasto jest zwarte, elastyczne i ma strukturę zbliżoną do klasycznych wypieków. Pamiętaj, aby użyć łuski, a nie całych ziaren – dzięki temu pączki będą miały odpowiednią konsystencję. Poprawia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości.
– Erytrytol/Erytrol obniża kaloryczność i nie powoduje skoków cukru we krwi.
– Jajka dostarczają pełnowartościowego białka i nadają ciastu lekkości oraz wilgotności, dzięki czemu pączki są puszyste i delikatne.
– Drożdże i ekstrakt waniliowy dodaje paczkom smaku, zbliżonego do pączkow tradycyjnych
Porady/Wskazówki:
- Możesz mrozić gotowe pączki – wystarczy je potem lekko podgrzać.
- Jeśli używasz mielonej łuski babki płesznik, zmniejsz jej ilość do 40g, ponieważ chłonie więcej wody.
- Polecam podać je z masłem orzechowym, domowym dżemem bez cukru, cynamonem wymieszanym z erytrytolem lub roztopioną gorzką czekoladą
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Mini pączki lowcarb
Składniki
- 260ml mleka sojowego lub migdałowego bez cukru
- 4g suchych drożdży lub 14g świeżych drożdży
- 4g proszku do pieczenia (1 łyżeczka )
- 2 jajka
- 150g mąki migdałowej
- 25g mąki kokosowej lub odżywki białkowej naturalnej
- 30g łuski babki jajowatej lub płesznik
- 60g erytrytolu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu (bez cukru)
- 30g masła
- 1g soli (1/4 łyżeczki)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie
- Podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym i solą, nie zagotowuj. Dodaj masło poczekaj, aż sie rozpuści, dodaj erytrytol, zamieszaj.
- W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj przestudzone mleko, ocet jabłkowy, mąkę kokosową, migdałową, drożdże i łuskę babki jajowatej oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką – ciasto na początku będzie luźne, ale po chwili diametralnie się zagęści.
- Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odłóż na 1 h. Po tym czasie na blat wysyp trochę mąki kokosowej, rozgrzej piekarnik do 165℃ (góra-dół) i zacznij z ciasta formować małe pączusie.
- Wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piecz 25 min, góra dół. Jak tylko je upieczesz, daj mi znać w komentarzu jak Ci wyszły!
Wartości odżywcze
-Białko: 3.8 g
-Tłuszcz: 7.5 g
-Węglowodany: 3.4 g, Węglowodany netto: 1.2g
-Błonnik: 2.2 g *Z użyciem mleka sojowego i mąki kokosowej.


1 Komentarze
Bardzo smaczne, polecam! Całej rodzinie bardzo smakowały, zniknęły w ciągu godziny 😊