Mięciutkie, sprężyste i pełne zdrowych składników, a do tego niesamowicie sycące. Są bezglutenowe, niskowęglowodanowe i nie zawierają ani grama cukru. Najbardziej lubię je jeszcze ciepłe, z odrobiną cynamonu i erytrytolu. Jest to idealna propozycja typu 'one bite’. Kiedy byłam mała mini paczusie królowały na naszym stole w Tlusty Czwartek, nie mogło ich zabraknąć, podtrzymujemy ta tradycje teraz w wersji lowcarb.

Jak zawsze, starannie dopracowuję moje przepisy, aby były nie tylko pyszne, ale także w pełni spełniały funkcje odżywcze. Możesz być pewny, że każdy przepis, który tu tworzę, jest dopracowany, by nie tylko swietnie smakował, ale i dostarczał wartości odżywczych, których potrzebujesz.

Mini pączki lowcarb i keto, bezglutenowe i pełne wartości odżywczych!

Te mini pączki to idealna przekąska lub cos na słodko do kawy czy herbaty dla osób na diecie keto i lowcarb. Dzięki mące migdałowej i kokosowej, jajkom oraz łusce babki jajowatej, nie brakuje maki pszennej, maja idealną konsystencję – lekką, ale jednocześnie sprężystą.

Główne właściwości składników:

Mleko sojowe ma mniej węglowodanów niż tradycyjne mleko, dzięki czemu obniża indeks glikemiczny pączków, zachowuje się w ten sam sposób co mleko krowie. Możesz także użyć mleka migdałowego, pamiętaj, żeby upewnić się, że te napoje roślinne są niesłodzone.

Mąka migdałowa dostarcza zdrowych tłuszczów nienasyconych, nadaje pączkom aksamitny, lekko orzechowy smak i tworzy idealną strukturę.

Mąka kokosowa zwiększa zawartość błonnika, wspomaga trawienie i sprawia, że pączki są lekkie, ale nie suche. Przy takiej ilości nie ma żadnego posmaku kokosa.

Łuski babki jajowatej/płesznik, jeżeli jej jeszcze nie znasz, warto się zapoznać, bo jest świetnym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Dodatkowo ma świetne właściwości poprawiające strukturę w lowcarb i keto wypiekach. Sprawia, że ciasto jest zwarte, elastyczne i ma strukturę zbliżoną do klasycznych wypieków. Pamiętaj, aby użyć łuski, a nie całych ziaren – dzięki temu pączki będą miały odpowiednią konsystencję. Poprawia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości.

Erytrytol/Erytrol obniża kaloryczność i nie powoduje skoków cukru we krwi.

Jajka dostarczają pełnowartościowego białka i nadają ciastu lekkości oraz wilgotności, dzięki czemu pączki są puszyste i delikatne.

Drożdże i ekstrakt waniliowy dodaje paczkom smaku, zbliżonego do pączkow tradycyjnych

Porady/Wskazówki:

  • Możesz mrozić gotowe pączki – wystarczy je potem lekko podgrzać.
  • Jeśli używasz mielonej łuski babki płesznik, zmniejsz jej ilość do 40g, ponieważ chłonie więcej wody.
  • Polecam podać je z masłem orzechowym, domowym dżemem bez cukru, cynamonem wymieszanym z erytrytolem lub roztopioną gorzką czekoladą

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na  Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Mini pączki lowcarb

5 from 1 vote
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Łączny czas 25 minut
Servings 16

Składniki

  • 260ml mleka sojowego lub migdałowego bez cukru
  • 4g suchych drożdży lub 14g świeżych drożdży
  • 4g proszku do pieczenia (1 łyżeczka )
  • 2 jajka
  • 150g mąki migdałowej
  • 25g mąki kokosowej lub odżywki białkowej naturalnej
  • 30g łuski babki jajowatej lub płesznik
  • 60g erytrytolu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu (bez cukru)
  • 30g masła
  • 1g soli (1/4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie 

  • Podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym i solą, nie zagotowuj. Dodaj masło poczekaj, aż sie rozpuści, dodaj erytrytol, zamieszaj.
  • W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj przestudzone mleko, ocet jabłkowy, mąkę kokosową, migdałową, drożdże i łuskę babki jajowatej oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką – ciasto na początku będzie luźne, ale po chwili diametralnie się zagęści.
  • Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odłóż na 1 h. Po tym czasie na blat wysyp trochę mąki kokosowej, rozgrzej piekarnik do 165℃ (góra-dół) i zacznij z ciasta formować małe pączusie.
  • Wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piecz 25 min, góra dół. Jak tylko je upieczesz, daj mi znać w komentarzu jak Ci wyszły!

Wartości odżywcze

W jednym mini pączku* 
-Kalorie: 90 kcal
-Białko: 3.8 g
-Tłuszcz: 7.5 g
-Węglowodany: 3.4 g, Węglowodany netto: 1.2g
-Błonnik: 2.2 g
 
*Z użyciem mleka sojowego i mąki kokosowej.
Rodzaj: Desery
Słowo kluczowe: ciasta bezglutenowe, fit przepisy, keto pączki, Lowcarb pączki, pączki bez cukru, Paczki bezglutenowe, przepisy bez cukru, przepisy bez glutenu, przepisy keto, zdrowe pączki

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

1 Komentarze

Skomentuj tutaj

Recipe Rating