Oto mój sprawdzony przepis na pyszne, soczyste niskowęglowodanowe klopsy drobiowe z cukinią w wersji lowcarb. Ten przepis to idealny wybór na szybki i zdrowy obiad, szczególnie gdy się nie chce 🙂 Nigdy więcej przesuszonych klopsów drobiowych!

Każdy ma swój patent na pulpety, to jest zdecydowanie jeden z moich ulubionych, dzięki temu jednemu składnikowi wychodzą bardzo soczyste! Nie ma co tu długo mówić, są idealne. Uwielbiam takie przepisy, gdzie można przemycić trochę warzyw, a przy okazji zrobić coś naprawdę prostego i smacznego. Dzięki startej cukinii klopsy są soczyste i miękkie, nie potrzebujesz do nich ani bułki, ani mąki. Ten przepis na pulpety drobiowe jest wiec bezglutenowy.

Te klopsy sprawdzą się u mnie świetnie jako meal prep – zawsze robie wiekszą porcje i dodaje do posiłków na kilka dni lub po prostu mrożę. Tym przepisem udowadniam, że klopsy wcale nie muszą być wzbogacane bułką tartą ani mąką, a robimy to z przyzwyczajenia. Wystarczy dobre mięso, przyprawy, cukinia i gotowe.


Porady / Wskazówki:

  • Jeśli zależy Ci na bardziej tłustej wersji, możesz część indyka zamienić na mielone mięso z udźca lub dodać trochę startego sera do środka, lub podać z awokado i oliwa z oliwek.
  • Klopsy z cukinią możesz również upiec w piekarniku, jeśli chcesz uniknąć smażenia, 180C (termoobieg), 12 minut

Nie zapomnij pochwalić się, jeśli zrobisz ten przepis!

Wrzuć zdjęcie na Instagram lub Facebook i oznacz mnie: @przepisy.lowcarbwioli, z chęcią zobaczę Twoje klopsy!
Jeśli jeszcze mnie nie obserwujesz, a chcesz być na bieżąco z moimi przepisami na zdrowe dania low carb i keto, koniecznie nadrób, obserwuj mnie na fb i instagramie: @przepisy.lowcarbwioli

Klopsy z indyka i cukinia

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Łączny czas 15 minut
Servings 4 -5
Niskoweglowodanowe pulpety z indyka które nie zawodzą

Składniki

  • 500g mielonego mięsa z indyka lub innego drobiowego
  • 100 g cebuli (jedna, średnia)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę (12 g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 250 g cukinii (jedna mniejsza)
  • 1 jajko (mniejsze)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku (lepiej przepieprzone niz nie 🙂 )
  • 3 łyżeczki natki pietruszki, świeżej lub suszonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, do smażenia

Wykonanie 

  • Rozgrzej patelnię z oliwą. Bardzo drobno posiekaną cebulę podsmaż przez około 3 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 2–3 minuty na średnim ogniu, aż całość lekko się zarumieni. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem przełóż do miski i odstaw do przestudzenia.
    W międzyczasie zetrzyj cukinię na grubych oczkach (jezeli cukinia jest wodnista, przełóż ją na sitko i odsącz nadmiar wody) Przełóż do miski z mięsem, dodaj przestudzoną cebulkę z czosnkiem oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Z przygotowanej masy uformuj małe pulpeciki. Smaż je na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż delikatnie się zarumienią (czas smażenia zależy od wielkości klopsików). Przewracaj je ostrożnie. Gotowe 🙂
Rodzaj: Obiady
Słowo kluczowe: bezglutenowe przepisy, jednogarnkowe, niskoweglowodanowy obiad, przepis na bezglutenowy obiad, przepisy niskoweglowodanowe

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu