Chleb wysokobiałkowy bez mąki!
Ten chleb o absolutny hit! Wilgotny, delikatny, z przyjemnie chrupiącą skórką i neutralnym smakiem, który pasuje praktycznie do wszystkiego. Idealnie sprawdzi się z dodatkami, które zazwyczaj jesz z chlebem pszennym. Dzięki dodatkowi twarogu chleb jest sycący, wysokobiałkowy i przyjemnie miękki w środku. Najlepsza low carb alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, jaką jadłam!
Jak przygotować chleb z twarogu?
Przygotowanie jest bardzo proste i trwa tylko kilka minut! Składniki wystarczy wymieszać, przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika. I już, gotowe!
Najlepiej użyć twarogu półtłustego lub tłustego. Zamiast otrębów owsianych lepiej sprawdzi się mąka migdałowa, dzięki której chlebek będzie jeszcze bardziej miękki. Żeby dodatkowo wesprzeć ten efekt, dodajemy łuskę babki jajowatej. Dodatek pestek i siemienia nie tylko wzbogaca smak, ale też sprawia, że chleb jest bardziej sycący, pełen zdrowych tłuszczów i błonnika.
Chlebek jest najlepszy świeży lub lekko ztostowany, przynajmniej ja tak lubię najbardziej.
Daj znać w komentarzu, jak Ci smakował i czy dodałaś/dodałeś coś od siebie!
Porady / Wskazówki:
- Ten chleb niskowęglowodanowy możesz smiało mrozić, najlepiej jeśli go poporcjujesz, kiedy już ostygnie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie; @przepisy.lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie obserwujesz mnie na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób- @przepisy.lowcarbwioli

Chleb twarogowy
Składniki
- 4 jajka
- 500g twarogu półtłustego (pokrojonego na kawałki)
- 170g mąki migdalowej
- 100g płatkow owsianych
- 90g mix nasion (siemie lniane, słonecznik, pestki dyni)
- 1½ łyżeczki soli
- 15g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 2 łyżeczki łuski babki jajowatej
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dól. Przygotuj formę keksową/chlebowa o długości 22 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski lub naczynia miksującego wrzuć: jajka, twaróg, sól, make migdałową płatki owsiane, mix nasion, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżka, chociaż łatwiej pod koniec będzie chlebek uformować dłońmi.
- Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C.
- Po tym czasie ostrożnie wyjmij chleb z formy, wstaw go z powrotem do piekarnika i dopiecz przez kolejne 10 minut w tej samej temperaturze. Chleb odstaw do całkowitego ostudzenia. Kroisz dopiero po ostygnięciu dzięki temu łatwo się kroi.
Wartości odżywcze
