Przepysznie kremowa lazania z sezonową dynią, ricottą, parmezanem, żółtym serem i orzechami włoskimi. Gdybym miała wybrać jeden z moich ulubionych przepisów na obiad w stylu lowcarb, byłby to na pewno ten przepis. Płaty makaronu zamieniłam na cienkie plastry dyni, a sos bechamelowy na cudownie kremowy sos z ricotty, parmezanu i śmietanki kremówki.

Komfortowa lasagna ale zdrowsza i bez wyrzeczeń

Lasagna nie musi być ciężka, wiem że taką reputacje obrała. Ta lasagna dyniowa jest nie tylko niskowęglowodanowa, ale także pełna witamin, minerałów i antyoksydantów. I do tego wysokobiałkowa. To danie jest łatwe do przygotowania i doskonale nadaje się na obiad w tygodniu czy na spotkanie ze znajomymi. Pomarańczowy kolor dyni nie tylko jest atrakcyjny, ale również sprawia że dynia jest tak napakowana witaminami i minerałami. Każdy kęs to uczta dla podniebienia, a kremowy sos z ricotty, śmietanki i sera sprawia, że całość jest niesamowicie sycąca i do tego wegetariańska! Zamiast ricotty możesz użyć tez twaróg tlłusty/półtłusty

Korzystajmy z sezonu jesiennego i wyciągmy rękę po dynie, bo naprawdę się opłaca 🙂

Jak serwować?

Ta lasagna jest już przepyszna sama w sobie, ale również pięknie współgra ze świeża sałatką, na przykład taką z rukoli i z winegretem albo po prostu oliwą z oliwek tłoczoną na zimno, balsamico ze szczyptą soli. Po przygotowaniu przechowywać w lodówce do 4 dni.

Porady/Wskazówki:

  • Jeśli chcesz możesz dodać szynkę parmeńską albo suszone pomidory do środka dla kontrastu i większej odżywczości. Pamiętaj ze wtedy wartości odżywcze się zmienią.

Lasagna dyniowa KETO/LowCarb

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 45 minut
Łączny czas 1 godzina
Servings 4
Kalorie 391

Składniki

  • pół dużej dyni piżmowej, ze skórką, około 450 g
  • 100 g żółtego sera na wierzch, lub więcej 🙂
  • 1 łyżka szałwi, może też być suszona (opcjonalnie)
  • 4 łyżki orzechów włoskich

sos:

  • 300 g ricotty, możesz też użyć *twarogu
  • 100 g śmietanki 30% lub śmietany 12/18%
  • 30 g parmezanu
  • 1/3 łyżecz. czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżecz. soli

Wykonanie 

  • Zaczniemy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki na sos umieść w naczyniu w których będziesz go blendować. Możesz także użyć ręczny blender ręczny. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
  • Posiekaj orzechy włoskie i szałwie, jeżeli używasz, odłóż na bok.
  • Dynię umyj, pokrój, wydrąż z nasion. Jeśli masz dynię piżmową ( jak u mnie ), to skóry nie obierasz, tylko pieczesz ją razem z miąższem, ponieważ jest jadalna. Używając ostrego noża, dość dużego, ostrożnie pokrój w poprzek na cienkie plastry, około 0,5 cm. Najlepiej, jeśli masz szatkownicę, tylko uważaj na palce!
  • Kawałki dyni wyłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, ułóż pierwszą warstwę i nagrzej piekarnik do 180℃.
  • Na warstwie dynii rozłóż ⅓ część sosu, staraj się żeby dobrze pokryć dynię. Posyp połową posiekanych orzechów i szałwią. Powtarzaj czynność jeszcze dwa razy. Kończysz sosem na wierzchu.
  • Na sos wyłóż starty ser. Piecz w 180℃ przez 40 min. Serwuj ze świeżą salatką.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Tłuszcze: 29g   Węglowodany: 13g   Błonnik: 2,1g  Białko: 20g
*Wartości odżywcze zostały obliczone przy użyciu ricotty a nie twarogu.
Calories: 391kcal

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #lowcarbwioli, oznaczając mnie, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Recipe Rating