Kluski leniwe jak od babci KETO | Lowcarb | bezglutenowe | niski IG

Kluski leniwe, leniwe, czy też pierogi leniwe, to jedno z naszych polskich klasycznych dań, których przygotowanie jest banalnie łatwe, stąd ich nazwa – leniwe. Moja babcia podawała je z cukrem i bułką podsmażoną na maśle, ale leniwe równie dobrze smakują – jak nie lepiej – w wersji wytrawnej. Mogłoby się wydawać, że jesteśmy narodem mąką, ziemniakami i kluskami płynącym, co może być dużym utrudnieniem, jeśli chodzi o jedzenie niskowęglowodanowe. Ale z odrobiną kreatywności można nasze ulubione polskie dania przygotować w wersji lowcarb, które będą smakować równie pysznie, a nawet lepiej niż te tradycyjne.

I tylko 2g węglowodanów w jednej porcji!*

Kluski leniwe są nie bez powodu nazywane leniwymi – są banalnie łatwe w wykonaniu.

W tym przepisie możesz użyć twarogu półtłustego lub tłustego w kostce, typu krajanka. Najlepszy będzie też w zwartym bloku, np. w trójkącie. Twaróg należy wcześniej zetrzeć na tarce – tak, dobrze czytasz! Dzięki temu pierogi będą idealnie puszyste i zwarte. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy w kulę, która trafia na oprószoną mąką stolnicę, gdzie szybko formujemy kluseczki.

Sposoby podania:

Te kluseczki świetnie smakują podsmażone na patelni z wcześniej podsmażoną cebulką i szczypiorkiem, podawane z jogurtem greckim.

Porady / Wskazówki:

  • Jeśli masz czas i chęci, możesz oddzielić białko od żółtka. Ubij białko na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, żółtko dodaj do wszystkich pozostałych składników, a ubite białko wmieszaj na sam koniec, delikatnie mieszając łyżką. Masa będzie bardziej lepka, ale ugotowane kluski będą jeszcze bardziej jędrne.
  • Naprawdę warto zaopatrzyć się w mąkę łubinową, która jest wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa i smaczna. Świetnie sprawdza się w kluskach czy wypiekach.
  • Błonnik bambusowy możesz wymienić na błonnik owsiany (nierozpuszczalny).

Kluski leniwe jak od babci

Czas przygotowania 8 minut
Czas gotowania 10 minut
Łączny czas 18 minut

Składniki

  • 300g twarog tłusty
  • 10 g błonnik bambusowy (2 pełne łyżki)
  • 30g parmezan (3 czubate lyzki)
  • 25g mąka migdałowa (2 lyzki)
  • 2g sól (½ łyżeczki)
  • 1 jajko (ok. 60g)

Wykonanie 

  • Cebulka: Jeżeli chcesz podawać te leniwe z cebulka teraz jest czas na jej usmażenie. Cebulka będzie się karmelizować kiedy ty będziesz robić kluski.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem płaskiej łyżki soli.
    Twaróg zetrzyj na dużych oczkach tarki, dzięki temu kluski będą miały świetną strukturę.Dodaj pozostałe składniki, na początku wymieszaj łyżką. Następnie wyrabiaj rękami, aż do uformowania kulki.
  • Tak przygotowaną masę wyłóż na oprószoną mąką stolnicę lub deskę – nie zajmie to dużo miejsca. Z powstałej kulki uformuj podłużny walec/sznurek o średnicy około 2 cm.Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5 cm.
  • Zacznij wrzucać leniwe do gotującej się wody, upewnij się, że gaz jest na średnim ogniu. Od razu delikatnie zamieszaj kopytka. Poczekaj, aż wypłyną na wierzch, a od tego momentu odlicz 2 minuty. Wyłóż je cedzakiem i umieść w durszlaku lub na talerzu, jeśli dobrze je odsączysz.Od razu polej dowolnym olejem lub wymieszaj z odrobiną masła, aby się nie lepiły.
  • Podawaj z wcześniej usmażoną cebulką i jogurtem greckim. Dopieść szczypiorkiem. Jeżeli masz również ochotę na te leniwe na słodko, sprawdzaj regularnie blog, bo wkrótce pojawi się przepis na wersję słodką!

Wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
 
          Węglowodany: 4.05g,  Węglowodany netto: 2, Tłuszcz: 17.7g,  Białko: 24.5g, Błonnik: 13.5g,  Kalorie: 288 kcal
 
Słowo kluczowe: bezcukru, bezglutenowe, szybkiobiad, wegetariańskie, wysokobiałkowe

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #lowcarbwioli, oznaczając mnie, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Recipe Rating