Ten sernik jest idealny. Dla tych, którzy mają ochotę na naprawdę kremowy i luksusowy sernik, który zupełnie na marginesie jest niskowęglowodanowy. Nim oszukałam swoich znajomych, którzy sernik znają tylko taki z cukrem. Jest odpowiednio tłuściutki i kremowy, bez dziwnego posmaku erytrytolu. Przepis ten został stworzony przez najprawdziwszą cukierniczkę – moją siostrę Aleksandrę, więc gwarantuję wam, że możecie brać w ciemno!
Co zamiast budyniu i cukru do sernika keto?
Przepis na ten lowcarb sernik jest tak stworzony, że dodatek skrobi ziemniaczanej/budyniu czy mąki pszennej jest po prostu zbędny. Gwarantuję, że efekt jest taki sam – sernik po prostu potrzebuje chwili dłużej w piekarniku, żeby „go wzięło”, jak mówi moja siostra. Cukier wymieniamy na erytrytol. Jeżeli próbujesz sernik na surowo, jeszcze przed pieczeniem, to będzie miał on delikatnie „chłodnawy” posmak, ale nie martw się – znika on całkowicie po upieczeniu. Ten sernik pieczemy bez brytfanki z wodą.
Sernik jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, nie potrzebujesz miksera.
Porady / Wskazówki:
- Sernik przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.
- Bardzo dobrze się mrozi, więc polecam pociąć go na kawałki i zamrozić, jeżeli nie jesteś w stanie zjeść go całego w ciągu 4 dni.
- Do sernika możesz śmiało dodać spód lub podawać go, tak jak ja lubię – z podprażonymi płatkami migdałowymi.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook, oznaczając mnie; @przepisy.lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Keto sernik doskonały
Składniki
- 720g twarogu półtustego lub tłustego
- 250g mascarpone
- 150g erytrytol
- 180ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii dobrej jakości bez cukru
- 4 jajka
- 1 żółtko
Wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 140℃, góra-dół. Blaszkę o średnicy 24 cm natłuścić olejem lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki włożyć do blendera kielichowego, zmiksować na średnich obrotach do uzyskania aksamitnej masy, następnie wyłożyć na blaszkę.
- Piec w 140℃ przez 65-70 min, góra-dół. Sprawdź, czy jest upieczony, dotykając palcem środek ciasta – jeśli masa nie przykleja się do palca, oznacza to, że sernik jest gotowy. Powierzchnia powinna pozostać blada – tak ma być! Schłodzić przez 8 godzin w lodówce – dopiero wtedy sernik osiąga właściwą konsystencję i można go kroić.
Wartości odżywcze

