To idealna alternatywa dla klasycznych pączków – nawet lepsza! Z tym wyjątkiem, że te oponki możesz jeść nawet jako posiłek! Są wysokobiałkowe i z dużą ilością błonnika, dlatego sycą na długo, a do tego nie mają zbędnych węglowodanów. To jest ten przepis, który wywoła u Ciebie uczucie: „wow, to naprawdę jest lowcarb?!”. Nie wiem, czy znajdziesz drugi taki prosty i szybki przepis na oponki serowe.
Dlaczego są to najlepsze niskowęglowodanowe pączki serowe?
Tradycyjne oponki serowe bazują na pszennej mące i cukrze, gdzie jeden pączek ma ponad 50g węglowodanów, w tym 20g-30g cukru. Oponka z tego przepisu ma tylko 4.63g węglowodanów. W tej wersji głównym składnikiem jest zmiksowany serek wiejski, który nie tylko podkręca zawartość białka, ale także sprawia, że oponki są delikatne i wilgotne w środku. Oraz łuski babki jajowatej, które nadają im sprężystości, a wanilia i drożdże podkreślają ich wyjątkowy smak. Nie radze omijać inuliny, dzięki niej ciasto ma lepsza strukturę, dodatkowo ma cudowne działania prebiotyczne (czyli karmi nasze zdrowe bakterie w jelitach). Oponki możesz smażyć, piec w piekarniku lub airfryerze. Najlepiej wychodzą z airfryera i smażone na głębokim tłuszczu, zaraz potem pieczone.
Dlaczego zakochasz się w tych oponkach?
– Dzięki mące migdałowej i kokosowej oponki są niskowęglowodanowe i bezglutenowe
– Serek wiejski i jajka dostarczają solidnej dawki białka, babka płesznik i inulina dodają błonnika które syci na długo.
– Można je jeść bez obaw o skoki cukru we krwi.
– Wystarczy kilka minut i możesz cieszyć się pączkami, są bardzo proste w przygotowaniu.
Główne składniki:
Serek wiejski – dodaje wilgotności, białka i naturalnej słodyczy
Mąka migdałowa – zamiast klasycznej mąki pszennej, lekka i pełna zdrowych tłuszczów i błonnika
Łuski babki jajowatej – sekretny składnik, który nadaje elastyczność i świetnie wiąże ciasto. Jest świetnym źródłem błonnika rozpuszczalnego, nie zastępuj jej niczym, bo nie uzyskasz takiego efektu, jakiego szukamy. Naprawdę polecam się w nią zaopatrzyć – możesz ją dostać w każdym supermarkecie!
Mąka kokosowa – podkreśla smak i poprawia teksturę
Erytrytol/erytrol – zero kalorii, zero cukru, ale nadal słodko
Wanilia – bo klasyczny smak zawsze się obroni
Inulina – wiąże wodę, co pomaga utrzymać wilgotność w cieście, dzięki czemu oponki będą bardziej miękkie i wilgotne po upieczeniu lub usmażeniu. Ma cudowne właściwości prebiotyczne.
Porady/Wskazówki:
- Najlepszym olejem do smażenia będzie olej kokosowy lub smalec wieprzowy – innych olejów do głębokiego smażenia NIE polecam, szczególnie nie tych z nasion, jak np. słonecznikowy.
- Mąka migdałowa + kokosowa = idealny balans – migdałowa daje delikatność, a kokosowa poprawia strukturę. Nie zamieniaj jednej na drugą 1:1, bo ciasto może wyjść za suche lub za mokre.
- Po upieczeniu możesz oprószyć je cynamonem i erytrytolem w pudrze albo nadziać odrobiną keto dżemu.
- Możesz użyć także mielonego twarogu lub twarogu śmietankowego
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Najlepsze oponki serowe
Składniki
- 80ml mleka migdałowego lub sojowego (8 łyżki)
- 250g serka wiejskiego
- 250g mąki migdałowej
- 30g mąki kokosowej
- 95g erytrytolu
- 5g inuliny lub wiecej erytrytolu
- 20g łuski babki jajowatej lub płesznik
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5g suchych drożdży lub 7g świeżych
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii bez cukru
- szczypta soli
- 1 lyzeczka octu jabłkowego lub innego
- Opcjonalnie: jeżeli chcesz pączki smażyć będziesz potrzebować 300g oleju kokosowego lub smalcu (najlepiej użyć mały garnek )
Wykonanie
- Mleko z ekstraktem waniliowym, inuliną delikatnie podgrzać, ale nie zagotowywać. Do ciepłego, ale nie wrzącego mleka dodać drożdże.
- W osobnej miseczce roztrzep jajka, dodaj serek wiejski, erytrytol, mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, łuskę babki jajowatej, dodaj ostudzone mleko, ocet i wymieszaj łyżką. Ciasto powinno wyjść dość zwarte, więc w pewnym momencie nie będziesz w stanie dalej mieszać go łyżką. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na 30 min, żeby odpoczęło.
- Blat/deskę obsyp odrobiną mąki kokosowej i wyłóż ciasto. Z ciasta uformuj w dłoniach 14 kuleczek, następnie kciukiem zrób dziurkę w kulce i naciągnij, żeby uzyskały kształt oponek. Możesz też wyciąć dziurkę w środku małym kieliszkiem.
- Smażenie: Rozgrzej olej w małym garnku, wrzuć mały kawałeczek ciasta do oleju, jeżeli olej zacznie mocno się pienić wokół ciasta, oznacza to, że olej jest dobrze rozgrzany. Zwiększ na pare sekund ogień, ponieważ po wrzuceniu oponek, delikatnie ochłodzą one olej. Smaż pączki, aż się zarumienią na średnim ogniu, około 2 minuty na stronę. Nie może być ich zbyt dużo w garnku, muszą mieć przestrzeń, aby dobrze się usmażyły. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obeschły z nadmiaru tłuszczu.Piekarnik: Jeżeli chcesz je piec w piekarniku, posmaruj je jednym roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, piecz przez 35 minut w temperaturze 175°C (góra-dół).Airfryer: Jeżeli chcesz je piec w airfryerze, posmaruj je jednym roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, piecz w temperaturze 160°C przez 15-16 minut.Oponki możesz podawać posypane erytrytolem w pudrze, ulubionym dżemem bez cukru lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego i na zdrowie!
- Oponki możesz podawać posypane erytrytolem w pudrze, ulubionym dżemem bez cukru lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego i na zdrowie!
Wartości odżywcze



1 Komentarze
Takie Nam się marzyły. Nawet dzieci zjadły ze smakiem, polecam 🙂