Przedstawiam nową wersję klasycznego przepisu na fasolkę szparagową. Zamiast bułki tartej używamy mąki migdałowej, która w połączeniu z parmezanem tworzy wyjątkową, chrupiącą i aromatyczną posypkę. To idealny sposób, by przekonać nawet największych fanów klasycznej fasolki – zapewniam Cię, że ten przepis podbije każde podniebienie!

Ulubione smaki w zdrowszej odsłonie – gotuj tak, by dieta była przyjemnością

Bo chodzi o to, żeby gotować w ten sposób, aby dalej trafiać w swoje kubki smakowe i nie rezygnować całkiem ze swoich ulubionych potraw. Jeśli dużo wykluczymy z naszej diety, to stanie się to katorgą, a nie przyjemnością. Dlatego tak lubię tworzyć wersje tradycyjnych przepisów, żeby na co dzień cieszyć się tym, co kochamy, ale w zdrowszej i bardziej odżywczej wersji.

Porady:

  • Nie radziłabym pomijać chłodzenia fasolki szparagowej po ugotowaniu – dzięki temu zachowa piękny, zielony kolor.
  • Jeśli jesz mięso, możesz dodać wędzony boczek. Smaż go na początku razem z mąką migdałową, ale wtedy pominęłabym masło i zmniejszyła ilość parmezanu, żeby danie nie było za słone.
  • Różne fasolki bedą miały inny czas gotowania: fasolka żółta: 7-12 minut od zagotowania wody,
    zielona: 9-17 minut.
  • Radzę od razu zrobić podwójną porcje!

Fasolka szparagowa najlepsza

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Łączny czas 25 minut

Składniki

  • 700g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej, najlepiej młodej )
  • 50g mąki migdałowej (łyżki)
  • 45 g masła (3 łyżki)
  • 20g parmezanu tartego (2 łyżki)
  • 1 łyżka soli do gotowania fasolki
  • szczypta soli wędzonej do podania na wierzch (opcjonalnie)

Wykonanie 

  • W garnku zagotuj wodę, tak żeby przykryła fasolkę. W międzyczasie umyj i odetnij tylko końcówki po jednej stronie fasolki, tę szpiczastą część możesz zostawić. Kiedy woda się już zagotowała, zmniejsz ogień na średni i włóż fasolkę do garnka i gotuj do momentu, kiedy będziesz mógł/mogła przebić fasolkę widelcem. Będziesz czuć lekki opór przed wbiciem, ale później powinien z łatwością przejść. Gotuj 12 minut w zależności, jaką fasolkę lubisz.
  • Ugotowaną fasolę przecedź i przełóż do miski z kostkami lodu lub wrzuć z powrotem do garnka, w którym się gotowała, i zalej bardzo zimną wodą.
  • Patelnię rozgrzej, wyłóż mąkę migdałową i masło. Zamieszaj i podsmaż przez około 3 minuty, aż do lekkiego zarumienienia mąki migdałowej. Dodaj odcedzoną fasolkę szparagową, sól i zamieszaj. Podsmaż tak jeszcze przez 4 minuty. Gotowe!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
 
          Węglowodany (netto): 6.4g, Węglowodany (całkowite): 12.8g, Tłuszcz: 17.1g, Białko: 8.1g,                              Kalorie: 220 kcal,  Błonnik: 6.35g
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bezglutenowe, fasolka szparagowa z bułką tartą, insulinooporość, lowcarb obiad, lowcarb przepis, lowcarb przepisy, niskowęglowodanowe, przepis z niskim indeksem glikemicznym, przepisy dla diabetyka, przepisy lowcarb, przepisy przy Insulinooporności (IO), zdrowe, zdrowy obiad

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie: @lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Recipe Rating