Ten przepis to świetny sposób, by wykorzystać gotowane mięso drobiowe. Mięso wychodzi soczyste, aromatyczne, no nie da się oprzeć. Dzięki przyprawom takim jak garam masala, kurkuma czy papryka wędzona, mięso nabiera głębokiego, intensywnego, bliskowschodniego smaku. Pełni kluczowa role w posiłku, dostarcza dużo białka w daniu
Mięso do kebaba często wychodzi za suche, przypala się lub jest mdłe w smaku. Ten przepis to zupełnie inna bajka, aromatyczne przyprawy idealnie wnikają w mięso, dzięki czemu każdy kęs jest soczysty i pełen smaku. Uwielbiam podawać je z grillowanymi warzywami, to proste, smakuje świetnie z kremowym sosem tzatziki. To zdrowe danie idealne w diecie keto, lowcarb, lub jakiejkolwiek innej.
Porady / Wskazówki:
- Możesz wykorzystać mięso gotowane, z rosołu, lub je specjalnie do tego przepisu ugotować.
Nie zapomnij pochwalić się, jeśli zrobisz ten przepis!
Wrzuć zdjęcie na Instagram lub Facebook i oznacz mnie, żebym mogla Cie znaleść; @przepisy.lowcarbwioli, jeśli
jeszcze mnie nie obserwujesz, a chcesz być na bieżąco z moimi przepisami na zdrowe dania low carb i keto, koniecznie to nadrób @przepisy.lowcarbwioli.

Mięso do kebaba
Składniki
- 450g mięsa gotowanego z udka z kurczaka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka garam masala
- ⅓ kurkumy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonej cebuli
- 4 łyżki sosu sojowego
- ⅓ łyżeczki płatków chili
- ¼ łyżeczki cząbru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
- Ugotowane mięso poszarp widelcem, oddzielając mięso od skory i kości.Porada: Jeśli nie masz ugotowanego miesa do tego przepisu, po prostu je ugotuj w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia, powinna wyjść gęsta pasta. Wymieszaj w niej mięso i odstaw do lodówki do zamarynowania na kilka godzin (nawet 30 minut pomoże). Następnie na rozgrzanej patelni z grubym dnem obsmaż mięso na średnim ogniu. Dosłownie pare minut.Porada: Możesz również mięso podpiec w piekarniku lub airfryerze w dość wysokiej temperaturze ok. 200℃.
- Podawaj z ulubionymi warzywami na talerzu, lub w picie, jako doner kebab
Wartości odżywcze
Białko: 25g
Tłuszcz: 14.7g
Węglowodany: 4.5g
