Jeżeli je spróbujecie, to na pewno się uzależnicie – wy, wasz partner, wasi rodzice. Pamiętajcie, że was ostrzegałam! Są to zdecydowanie moje ulubione chipsy. Jestem całą sobą za tym, żebyśmy jedli więcej warzyw na każdym kroku. Te chipsy są świetnym sposobem na dopieszczenie dziennego zapotrzebowania na błonnik oraz drogocenne minerały i witaminy. Bo jak wiemy, błonnik przyczynia się do stabilnego poziomu cukru we krwi.

Chipsy niskowęglowodanowe i do tego odżywcze?!

Chipsy ziemniaczane nie są niskowęglowodanowe, zawierają ich aż +/- 50 g węglowodanów na 100 g. Ale są inne świetne alternatywy. Czipsy można zrobić niemal ze wszystkich warzyw korzeniowych, jednak nie wszystkie będą wychodzić tak chrupiące jak te z pietruszki. Na czym polega fenomen tego przepisu? A na tym, że robi się je bardzo szybko i z niewielką ilością tłuszczu, a wychodzą genialnie chrupiące. Potrzebna jest tylko pietruszka, sól, oliwa z oliwek, obieraczka, airfryer i chęci!

Czy można piec chipsy w piekarniku?

No jasne! Ale z mojego doświadczenia zdecydowanie lepiej wychodzą z airfryera i do tego są gotowe cztery razy szybciej.

Porady/Wskazówki:

  • Radzę zjeść je od razu po przygotowaniu lub przechowuj je 1-2 dni w szczelnym pojemniku. Jeżeli po dwóch dniach nie będą chrupiące, wrzuć je na chwilę do airfryera, żeby je 'odświeżyć’.
  • Można je serwować z zupami kremowymi, sałatkami lub na kanapkach

Chipsy mega chrupiące z pietruszki

5 from 1 vote
Czas przygotowania 5 minut
Łączny czas 15 minut
Servings 2

Składniki

  • 3 średnie pietruszki (korzen)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
  • sól do posolenia po upieczeniu
  • Opcjonalnie: papryka wędzona, czosnek w proszku, pieprz, oregano, chili

Wykonanie 

  • Pietruszki umyj i obierz, następnie, używając obieraczki typu julienne, zacznij 'obierać pietruszkę' wzdłuż. Postaraj się, żeby obierki (chipsy) były jak najcieńsze. Zostaw twardą środkową część pietruszki – możesz ją użyć do bulionu, lub sałatki jarzynowej. Powstałe chipsy przełóż do miski i polej oliwą bądź innym olejem. Dobrze wmasuj ja w chipsy. NIE sól przed pieczeniem.
  • Piecz partiami, u mnie dwie, zadbaj o to żeby było trochę przestrzeni pomiędzy, najlepiej ułożyć jedną warstwę, inaczej chipsy nie bedą chrupkie. Piecz w airfryer: 10-153 min, 160℃. Piekarnik: około 30 minut w temperaturze 160℃, koniecznie z termoobiegiem.
  • WAŻNE! Chipsy zaraz po upieczeniu mogą wydawać się nadal miękkie – nie martw się! Zostaw je na parę minut na blaszce lub w koszyczku airfryera, bo właśnie wtedy dzieje się magia – po chwili stają się chrupkie. Posól i smakuj!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
 
Kalorie: 133 kcal
 
Węglowodany: 11.7g
 
Węglowodany (netto): 7.7g
 
Tłuszcz: 8g
 
Błonnik: 4g
 
Białko: 1.3g 
Słowo kluczowe: bezglutenowe, lowcarbchipsy, niskoweglowodanowe przepisy, przepisy dla diabetyka, zdrowe chipsy

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook oznaczając mnie; @lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na  Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

1 Komentarze

  1. 5 gwiazdek
    Polecam z całego serca. Te zdrowe chipsy są ekstra chrupiące oraz przepyszne. Zrobiłam je na spotkanie rodzinne, moi bliscy byli zachwyceni – każdy prosił o przepis.

Skomentuj tutaj

Recipe Rating