Nie ma nic lepszego niż cały garnek aromatycznego butter chicken na kilkudniowy meal prep. Butter chicken to indyjskie danie z delikatnym z maślanym kurczakiem. Tradycyjnie przygotowuje się je bez dodatku dyni, ale taki dodatek sprawia, że danie jest jeszcze bardziej odżywcze.

Zazwyczaj podaje się z nim ryż lub chleb naan. Ja zdecydowałam się zastąpić ryż, ryżem z kalafiora. Dzięki temu danie zawiera więcej warzyw i mniej węglowodanów. Przyprawy, takie jak kurkuma, imbir i garam masala, nadają potrawie aromatu i mają właściwości przeciwzapalne.

  • Idealne jako meal prep na kilka dni
  • To nie jest kolejny „fit obiad”, to dobrze zbilansowane danie, które sprawia, że dieta lowcarb staje się przyjemnością.
  • Bez zbędnych węglowodanów, zamiast ciężkiego ryżu lekka dynia i ryz kalafiora.
  • Bez skoków cukru we krwi, dzięki kombinacji błonnika i białka, stabilna energia przez cały dzień, aż 53g białka w porcji.

Porady/Wskazówki:

  • Ten przepis możesz łatwo zrobić bez nabiału, wystarczy ze zamienisz śmietankę na mleczko kokosowe z puszki (18% tłuszczu)
  • Dynie możesz śmiało zamienić na inne warzywo jak np. marchewkę lub bakłażan.
  • Jeśli chcesz zrobić to danie w wersji wegetariańskiej, wymień kurczaka na tofu, najlepiej jeśli je najpierw podpieczesz z oliwą i solą przez około 15min, dodaj na etapie dodawania pomidorów.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram @lowcarbwioli lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu