BEZGLUTENOWY – NISKOWEGLOWODANOWY – Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM – LCHF
To chyba najlepszy pasztet, jaki kiedykolwiek zrobiłam i jadłam. Jest wilgotny, kremowy, świetnie się kroi, dobrze rozsmarowuje się na chlebie i do tego jest przepyszny.
Pasztet ktory zmienia wszystko..
Pasztet ten jest idealnym pomysłem na śniadanie, lunch czy kolację, jako dodatek do chleba lub krakersów niskowęglowodanowych, nie ma nic lepszego niż domowy pasztet, wtedy mamy pełną kontrolę nad tym, co do niego trafi. Pasztet jest banalnie prosty w wykonaniu, do tego fajnie możemy wykorzystać prawie całe mięso z rosołu, wykorzystujemy także skórę z kurczaka z rosołu, która doda słodkości oraz zwiększy ilość kolagenu. Wątróbka dodaje pasztetowi bardzo przyjemny smak, a do tego podbija żelazo w tym przepisie, więc warto jej nie pomijać.
Czy można zrobić pasztet bez bułki?
Możesz sobie zadawać pytanie, czym zastąpić bułkę w pasztecie. Mogę oznajmić, że bułka nie jest wcale potrzebna do uzyskania kremowego pasztetu, który się nie kruszy. A do tego moja babcia także nigdy jej nie dodawała. Można ją po prostu pominąć i zblendować na gładko. Pasztet mięsny to doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczy, idealny w diecie ketogenicznej lub typu lowcarb.
Porady / Wskazówki:
- Pasztet można śmiało mrozić, najlepiej do 4 miesięcy. Podziel pasztet na mniejsze porcje, aby rozmrażać tylko tyle, ile potrzebujesz.
- Do pasztetu możesz także użyć chrząstek, skórki ugotowanego kurczaka oraz tłuste części wołowiny, jeżeli blendujesz go blenderem typu Thermomix (o wysokiej mocy).
- Sekretem kremowego pasztetu jest jego dobre zblendowanie.

Pasztet najlepszy kremowy
Składniki
- 700 g mięsa gotowanego z rosołu (u mnie drobiowo-wołowe 3:2)
- 200g wątróbki drobiowej, surowej
- 70g miękkiego masła
- 70g mieszanych warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki i selera)
- 3 większe jajka
- 200g pieczarek
- 120g cebuli (1 średnia cebula)
- 5 suszonych prawdziwych grzybów, wcześnej namoczonych przez ( (opcjonalnie))
- szczypta gałki muszkatołowej (¼ łyżeczki )
- 1g pieprzu mielonego (½ łyżeczki)
- 4g soli kłodawskiej (zacząć od pół łyżeczki) (1 łyżeczka)
- 2g majeranku suszonego (2 łyżeczki)
- 30ml bulionu lub wody (2 łyżki)
Wykonanie
- Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Do miseczki wsyp suszone grzyby, zalej wrzątkiem i przykryj talerzykiem. Zostaw na 20–30 minut (czasem dłużej, jeśli są bardzo suche i duże). Następnie zabierz się za warzywa. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię na dość wysokim ogniu z łyżeczką masła klarowanego bądź innego tłuszczu. Dodaj pieczarki i pół łyżeczki soli i smaż do momentu, kiedy pieczarki przestaną wydzielać wodę. Dodaj cebulę i smaż wszystko do zarumienienia.
- W międzyczasie, kiedy warzywa się smażą, przygotuj wątrobkę. Umyj ją, a następnie przełóż na sitko lub wytrzyj papierem kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Nakłuj wątróbkę widelcem. Posolisz ją dopiero na patelni.
- Gdy cebula i pieczarki się zarumienią, przełóż je do blendera kielichowego (jeżeli chcesz to zrobić blenderem ręcznym, nie dodawaj do masy skór i chrząstek z mięsa). Na tę samą patelnię dodaj wątróbkę (utrzymuj średni gaz), smaż po 1,5 min z każdej strony, posól dopiero po odwróceniu. Wyłącz gaz i chwilę przestudź.
- Do blendera z cebulą i pieczarkami dodaj wszystkie pozostałe składniki, następnie dodaj przestudzoną wątróbkę, zblenduj na najwyższej mocy do uzyskania gładkiej konsystencji, przełóż do foremki 26×11 wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃, z grzaniem góra/dól, piecz przez 50-55 minut. Wystudź, najlepiej całą noc w lodówce.
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram/Facebook, oznaczając mnie; @lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie i facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Czy mogę użyć innych mięs zamiast drobiowo-wołowego?
Tak, możesz eksperymentować z innymi rodzajami mięsa, np. wieprzowym czy cielęcym, w zależności od preferencji smakowych.
Suszone grzyby dodają głębi smaku, ale jeśli nie masz ich pod ręką, możesz pominąć je pominąć lub zastąpić świeżymi pieczarkami.
Możesz dodać świeże marchewki, pietruszkę, selera lub inne warzywa, które lubisz, jednakże musisz je uprzednio ugotować
Chłodzenie w lodówce przez noc pozwala mu lepiej połączyć smaki i uzyskać lepszą konsystencje. Możesz go jeść od razu po wystudzeniu, ale najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Możesz eksperymentować z dodatkowymi przyprawami, takimi jak tymianek, czosnek w proszku, czy rozmaryn.