Przedstawiam nową wersję klasycznego przepisu na fasolkę szparagową. Zamiast bułki tartej używamy mąki migdałowej, która w połączeniu z parmezanem tworzy wyjątkową, chrupiącą i aromatyczną posypkę. To idealny sposób, by przekonać nawet największych fanów klasycznej fasolki – zapewniam Cię, że ten przepis podbije każde podniebienie!
Ulubione smaki w zdrowszej odsłonie – gotuj tak, by dieta była przyjemnością
Bo chodzi o to, żeby gotować w ten sposób, aby dalej trafiać w swoje kubki smakowe i nie rezygnować całkiem ze swoich ulubionych potraw. Jeśli dużo wykluczymy z naszej diety, to stanie się to katorgą, a nie przyjemnością. Dlatego tak lubię tworzyć wersje tradycyjnych przepisów, żeby na co dzień cieszyć się tym, co kochamy, ale w zdrowszej i bardziej odżywczej wersji.
Porady:
- Nie radziłabym pomijać chłodzenia fasolki szparagowej po ugotowaniu – dzięki temu zachowa piękny, zielony kolor.
- Jeśli jesz mięso, możesz dodać wędzony boczek. Smaż go na początku razem z mąką migdałową, ale wtedy pominęłabym masło i zmniejszyła ilość parmezanu, żeby danie nie było za słone.
- Różne fasolki bedą miały inny czas gotowania: fasolka żółta: 7-12 minut od zagotowania wody,
zielona: 9-17 minut. - Radzę od razu zrobić podwójną porcje!

Fasolka szparagowa najlepsza
Składniki
- 700g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej, najlepiej młodej )
- 50g mąki migdałowej (łyżki)
- 45 g masła (3 łyżki)
- 20g parmezanu tartego (2 łyżki)
- 1 łyżka soli do gotowania fasolki
- szczypta soli wędzonej do podania na wierzch (opcjonalnie)
Wykonanie
- W garnku zagotuj wodę, tak żeby przykryła fasolkę. W międzyczasie umyj i odetnij tylko końcówki po jednej stronie fasolki, tę szpiczastą część możesz zostawić. Kiedy woda się już zagotowała, zmniejsz ogień na średni i włóż fasolkę do garnka i gotuj do momentu, kiedy będziesz mógł/mogła przebić fasolkę widelcem. Będziesz czuć lekki opór przed wbiciem, ale później powinien z łatwością przejść. Gotuj 12 minut w zależności, jaką fasolkę lubisz.
- Ugotowaną fasolę przecedź i przełóż do miski z kostkami lodu lub wrzuć z powrotem do garnka, w którym się gotowała, i zalej bardzo zimną wodą.
- Patelnię rozgrzej, wyłóż mąkę migdałową i masło. Zamieszaj i podsmaż przez około 3 minuty, aż do lekkiego zarumienienia mąki migdałowej. Dodaj odcedzoną fasolkę szparagową, sól i zamieszaj. Podsmaż tak jeszcze przez 4 minuty. Gotowe!
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie: @lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.