Śniadanie w stylu keto/lowcarb? To są zdecydowanie moje ulubione placuszki. Cudowną nutę słodkości w tych placuszkach dodaje, dynia, która spulchnia ciasto i sprawia że są idealnie wilgotne, a cynamon z kolei sprawia że są pełne smaku, do tego mają mnóstwo błonnika.
Czy dynia jest keto/niskowęglowodanowa?
Dynia może być świetnym składnikiem diety ketogenicznej, choć zawiera trochę węglowodanów. W umiarkowanych ilościach (jak w tym przepisie) jest doskonałym wyborem, ponieważ zawiera błonnik, który spowalnia wchłanianie węglowodanów. To także bogate źródło witamin i minerałów. Dlatego dynia to idealny sposób, by dodać smaku i wartości odżywcze do keto przepisów!
Placuszki i do tego zdrowe i odżywcze?!
Te pankejki zadbają dodatkowo o extra porcję warzyw w posiłku, czytaj; dodatkowe witaminy, minerały no i błonnik, bo aż 10,2g. Placki te są białkowo-tłuszczowe, bezglutenowe z niskim indeksem glikemicznym. Oczywiście bez cukru, mąki pszennej, za to z mąką migdałową i kokosową, które dają placuszkom jeszcze więcej smaku. Świetne z odrobiną masełka albo mascarpone, garścią orzechów, masłem migdałowym, które podbije ich odżywczość i sprawi że będą jeszcze bardziej sycące. Najlepiej sprawdzają się tutaj orzechy włoskie, pekan czy migdały.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook oznaczając mnie: @lowcarbwioli, abym Cię znalazła!
Porady / Wskazówki:
- Placuszki można spokojnie przechowywać w lodówce do 3 dni, chodź najlepsze są w tym samym dniu zaraz po usmażeniu.

Niskowęglowodanowe placuszki dyniowe
Składniki
- 160 g puree z dynii lub 250g surowej dyni*
- 30 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego (2 łyżki)
- 45 g mąki migdałowej lub pół na pół z odżywką białkową
- 15g mąki kokosowej 1 czubata łyżka (1 czubata łyżka)
- 3 jajka
- 2g proszku do pieczenia (½ łyżeczki)
- 23 g erytrytolu (2 łyżki)
- 45 ml wody mineralnej (3 łyżki)
- 2g cynamonu (½ łyżeczki)
- 2g przyprawy do piernika (½ łyżeczki)
- ⅕ łyżeczki gumy ksantanowej (opcjonalnie)
Wykonanie
- W miseczce umieść jajka, roztrzep trzepaczką do momentu kiedy będą delikatnie spienione.
- Dodaj *puree z dyni i wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje jogurtu greckiego, jeżeli z jakiegoś powodu Twoje takie nie jest dodaj jeszcze odrobine wody. * Puree z dyni zrobisz obierając (lub nie) dynie i krojąc ją na mniejsze kawałki, im mniejsze tym szybciej się upiecze, następnie skrapiając olejem i 3-4 łyżkami wody i piekąc w 200℃ około 30 minut, lub w tej samej temepraturze przez 15min w airfryerze, aż całkowicie zmięknie. Zblenduj i masz puree, można je łatwo mrozić.
- Rozgrzej patelnie z odrobina oleju, i zostaw na średnim ogniu.
- Wyłóż po 2 czubate łyżki ciasta na porcję, zachowując odstępy między placuszkami. Sporo urosną. Smaż pod przykrywką 2 minuty z jednej strony, aż się zarumienią. Następnie z drugiej jeszcze około minutę. te placuszki nie lubią i nie potrzebują długiego smażenia. Lepiej je usmażyć na troszkę wyższym ogniu i krócej. Powtórz cały proces, aż do wykorzystania całego ciasta.
- Gotowe podawaj z dodatkiem podprażonych orzechów włoskich/pekan, masłem migdałowym/, jogurtem greckim lub po prostu z masełkiem cynamonowym.
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram oznaczając mnie: @lowcarbwioli, abym Cię znalazła!