Śniadanie w stylu keto/lowcarb? To są zdecydowanie moje ulubione placuszki. Cudowną nutę słodkości w tych placuszkach dodaje, dynia, która spulchnia ciasto i sprawia że są idealnie wilgotne, a cynamon z kolei sprawia że są pełne smaku, do tego mają mnóstwo błonnika.

Czy dynia jest keto/niskowęglowodanowa?

Dynia może być świetnym składnikiem diety ketogenicznej, choć zawiera trochę węglowodanów. W umiarkowanych ilościach (jak w tym przepisie) jest doskonałym wyborem, ponieważ zawiera błonnik, który spowalnia wchłanianie węglowodanów. To także bogate źródło witamin i minerałów. Dlatego dynia to idealny sposób, by dodać smaku i wartości odżywcze do keto przepisów!

Placuszki i do tego zdrowe i odżywcze?!

Te pankejki zadbają dodatkowo o extra porcję warzyw w posiłku, czytaj; dodatkowe witaminy, minerały no i błonnik, bo aż 10,2g. Placki te są białkowo-tłuszczowe, bezglutenowe z niskim indeksem glikemicznym. Oczywiście bez cukru, mąki pszennej, za to z mąką migdałową i kokosową, które dają placuszkom jeszcze więcej smaku. Świetne z odrobiną masełka albo mascarpone, garścią orzechów, masłem migdałowym, które podbije ich odżywczość i sprawi że będą jeszcze bardziej sycące. Najlepiej sprawdzają się tutaj orzechy włoskie, pekan czy migdały.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook oznaczając mnie: @lowcarbwioli, abym Cię znalazła!

Porady / Wskazówki:

  • Placuszki można spokojnie przechowywać w lodówce do 3 dni, chodź najlepsze są w tym samym dniu zaraz po usmażeniu.

Niskowęglowodanowe placuszki dyniowe

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Łączny czas 15 minut
Servings 2

Składniki

  • 160 g puree z dynii lub 250g surowej dyni*
  • 30 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego (2 łyżki)
  • 45 g mąki migdałowej lub pół na pół z odżywką białkową
  • 15g mąki kokosowej 1 czubata łyżka (1 czubata łyżka)
  • 3 jajka
  • 2g proszku do pieczenia (½ łyżeczki)
  • 23 g erytrytolu (2 łyżki)
  • 45 ml wody mineralnej (3 łyżki)
  • 2g cynamonu (½ łyżeczki)
  • 2g przyprawy do piernika (½ łyżeczki)
  • łyżeczki gumy ksantanowej (opcjonalnie)

Wykonanie 

  • W miseczce umieść jajka, roztrzep trzepaczką do momentu kiedy będą delikatnie spienione.
  • Dodaj *puree z dyni i wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje jogurtu greckiego, jeżeli z jakiegoś powodu Twoje takie nie jest dodaj jeszcze odrobine wody.
    * Puree z dyni zrobisz obierając (lub nie) dynie i krojąc ją na mniejsze kawałki, im mniejsze tym szybciej się upiecze, następnie skrapiając olejem i 3-4 łyżkami wody i piekąc w 200℃ około 30 minut, lub w tej samej temepraturze przez 15min w airfryerze, aż całkowicie zmięknie. Zblenduj i masz puree, można je łatwo mrozić.  
  • Rozgrzej patelnie z odrobina oleju, i zostaw na średnim ogniu.
  • Wyłóż po 2 czubate łyżki ciasta na porcję, zachowując odstępy między placuszkami. Sporo urosną. Smaż pod przykrywką 2 minuty z jednej strony, aż się zarumienią. Następnie z drugiej jeszcze około minutę. te placuszki nie lubią i nie potrzebują długiego smażenia. Lepiej je usmażyć na troszkę wyższym ogniu i krócej. Powtórz cały proces, aż do wykorzystania całego ciasta.
  • Gotowe podawaj z dodatkiem podprażonych orzechów włoskich/pekan, masłem migdałowym/, jogurtem greckim lub po prostu z masełkiem cynamonowym.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
 
   Kalorie: 240 kcal
  Węglowodany (netto):  8.9 g
  Tłuszcz: 18.1g
  Białko: 7.4g
  Błonnik: 6.6g
 
*Wartości odżywcze zostały policzone z śmietanką
 
Rodzaj: drugie sniadanie, kolacja, lunch, Śniadanie
Słowo kluczowe: bezglutenowe placuszki, keto pancakes, keto placuszki, lowcarb placuszki, placuszki bez cukru, placuszki bez maki, wysokobiałkowe, zdrowe

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram oznaczając mnie: @lowcarbwioli, abym Cię znalazła!

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Recipe Rating